Rum Distillatie

Special thanks to Luis Ayala.:

 

Een basis Pott bestaat nog steeds uit drie delen: de ketel, waar het vloeibare mengsel wordt gekookt, de condensor, die de dampen die uit de ketel komen afkoelt , en de zwanenhals, die op de condensor van de ketel wordt aangesloten.

 

De vloeistof verkregen uit dit soort distillatie, is ook wel bekend als "single distillaat,". Vaak wordt deze vloeistof voor een tweede keer bewerkt, waardoor een "dubbel distillaat"ontstaat, die schoner en sterker is dan de single distillaat.

 

 

Verschillende distilleerderijen gaan nog een stap verder door distillaat een derde, of zelfs een vierde keer te distilleren, om een nog schoner, sterker distillaat te verkrijgen.

 

Omdat de hoeveelheid vloeistof die in een keer worden gedistilleerd met een pot nog steeds beperkt is tot de grootte van de ketel, moeten ze hun werk per batch uit voeren per partij, wat een zeer arbeidsintensief proces is, de ketel moet namelijk worden schoongemaakt tussen de batches.
  
Het Column distillatie-systeem werd gecreëerd in een poging om het distillatieproces meer consistent te maken.
Het verminderde ook de hoeveelheid werk die nodig is per batch, waardoor een hogere volume alcohol te produceren is.

Een distillatie kolom is opgebouwd als een verticaal doolhof, bestaande uit een aantal horizontale trays geplaatst op verschillende niveaus in de hele kolom.

 

 

Hier wordt het gefermenteerde vloeibare mengsel ingebracht in de kolom op het hoogste niveau terwijl de stoom wordt geïntroduceerd op het laagste niveau.

 

Als de vloeistof zijn weg naar beneden vindt in de kolom, wordt het verwarmd door de omringende stoom, en de alcohol in deze mix wordt verdampt.


De "wash" die overblijft bevat geen alcohol en wordt verwijderd door middel van een ventiel.
De verzadigde stoom wordt verzameld vanaf de top van de kolom en wordt vervolgens afgekoeld, om te condenseren.
Afhankelijk van het type alcohol dat gewenst is, zullen er steeds verschillende kolommen gebruikt worden.