Rum Regio's

Het Caribisch gebied is het epicentrum van de Rum productie. Vrijwel elk eiland produceert haar eigen specifieke Rum.

Ook in andere delen van de wereld wordt Rum geproduceerd.
Een paar voorbeelden:

Barbados produceert licht, zoetige Rum uit zowel Pott en Column stills. De Rum distillatie begon hier bij de Mount Gay Distillery, opgericht in 1703 en is waarschijnlijk de oudste Rum distilleerderij in de wereld.

Cuba produceert Rum met een lichte body, fris in Column Still.

De Dominicaanse Republiek is bekend om zijn volle Rum geproduceerd in Column Still.

Guyana is terecht beroemd om haar rijke, zware Demerara rum, vernoemd naar een plaatselijke rivier, die worden geproduceerd uit zowel Pott en Column stills. Buurlanden Suriname en Frans Guyana produceren soortgelijke full-bodied Rum.

Haïti volgt de Franse traditie van zwaardere Rumsoorten die dubbel gedistilleerd in Pott stills en gerijpt in eiken vaten voor drie of meer jaar die een volle, zachte smaak Rum te produceren.

Jamaica staat bekend om haar rijke, aromatische rum, waarvan de meeste worden geproduceerd in Pott stills. Jamaicaanse rum wordt veelvuldig gebruikt voor het blenden.

Martinique is een Frans eiland met het grootste aantal distilleerderijen in de Eastern Caribbean. Zowel Pott stills en Column stills worden gebruikt. Net als op andere Franse eilanden zoals Guadeloupe, wordt zowel rhum agricole (gemaakt uit suikerriet sap) en rhum Industriel (gemaakt van melasse) geproduceerd. Deze rum wordt vaak gerijpt in gebruikte vaten Franse cognac voor een minimum van drie jaar. Rhum Vieux (leeftijd Rum) wordt vaak vergeleken met hoogwaardige Franse brandewijn.

Puerto Rico is vooral bekend voor lichte, zeer droge Rum in Column Still. Alle witte Puerto Ricaanse Rumsoorten moeten wettelijk minimaal 1 jaar rijpen, terwijl donkere Rum minmaal drie jaar moet rijpen.

Trinidad produceert voornamelijk lichte Rumsoorten in Column Still en heeft een uitgebreide exporthandel. Deze Rum wordt ook veel gebruikt voor diverse blends.

De Maagdeneilanden, die zijn verdeeld tussen de Amerikaanse Maagdeneilanden en de Britse Maagdeneilanden, produceren beide lichte rum, in Column Still. Deze rum, en die van de nabijgelegen Grenada, dienen ook als basis voor Bay Rum, een klassieke aftershave.

Guatemala en Nicaragua produceren voornamelijk Rum in Column stills, die zich goed lenen om voor langere tijd te rijpen.

Venezuela maakt een aantal gerespecteerde gouden en donkere Rums.

De Verenigde Staten hebben een groeiend aantal Rum distilleerderijen in het zuiden, en produceren een range van lichte en middelzware-bodied Rums die in het algemeen in de handel worden gebracht met Caribbean-achtige namen.

Canada heeft een 300-jaar oude traditie in de handel van Rum

Europa is vooral een blender van geïmporteerde Rum. Zowel het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk importeren Rumsoorten uit hun voormalige koloniën in het Caribisch gebied voor de rijping en het bottelen. Jamaicaanse Rum wordt in Duitsland ingevoerd en gemengd met een neutrale alcohol in een 01:19 verhouding en heet Rum Verschnitt . Een soortgelijk product in Oostenrijk (zonder rum) wordt Inlander Rum genoemd.
Deze mag trouwens al tijden geen Rum meer heten omdat die niet voldoet aan wettelijke eisen en helemaal geen Rum is maar gewoon alcohol met kleur, geur en smaakstoffen.
Nederland is sinds 2012 een uitzondering hierop, er wordt namelijk nu 1 soort/merk Rum in Nederland geproduceerd.

Australië produceert een aanzienlijke hoeveelheid witte en gouden Rums in een dubbel-destillatie-methode en gebruik te maken van zowel Column en Pott stills. Rum is de tweede meest populaire alcoholhoudende drank in het land na een biertje. Lichte Rumsoorten worden ook geproduceerd op een aantal van de eilanden in de Stille Zuidzee, zoals Tahiti.

Azië maakt veel witte en gouden Rums in Column Still voor een groot gedeelde geproduceerd in de Filipijnen en Thailand. In Indonesië maken ze een ander suikerriet product genoemd Arak, Arrack of Arrak.

Ook Zuid -Afrika begint zich te mengen in de Rum wereld, helaas veel van matige kwaliteit maar er is verandering waarneembaar.

Verrassend is ook Nepal met een stevige Rum die erg geschikt is voor Engelse chocolade.

Uiteraard mag Brazilië niet ontbreken in deze lijst, het distillatie proces is anders en daar gebruiken ze dan ook een andere naam, namelijk Cachaca. Maar ook hier wordt op wat kleinere schaal (vergeleken met Cachaca) Rum geproduceerd.