Welke soorten Rum zijn er?

De naam variaties die gebruikt worden om rum te beschrijven is afhankelijk van de locatie waar de rum geproduceerd wordt.
Ondanks al deze variaties worden de volgende termen worden vaak gebruikt om verschillende soorten rum te omschrijven:


Light Rum,
ook wel aangeduid als Blanco, blanc, blanke, silver, clear en witte rum.
Light Rum is In het algemeen een lichte rum met weinig smaak afgezien van een algemene zoetheid, deze Rum dient meestal als basis voor cocktails en in de mix.
Light Rums zijn soms na veroudering gefilterd om elke kleur te verwijderen zodat het dus een "witte" Rum wordt.

De Braziliaanse Cachaça is over het algemeen dit soort type, maar sommige soorten zijn meer verwant aan de "Gold Rum" en zelfs ook aan de Aged Rums.


Gold Rum,
Ook wel Oro, Pale, Amber of Ambre Rum genoemd, zijn medium-bodied Rums die over het algemeen verouderd zijn.
Deze Rum krijgt haar donkere kleur van rijping in houten vaten (meestal eiken vaten).
Zij hebben meer smaak, en zijn sterker dan de Light Rum, en kan worden beschouwd als een tussen Rum van de Light/Blanco Rum en de Dark variëteiten.

 

Dark Rum,
Ook wel bekend onder de namen bruine Rum, zwarte Rum, of red Rum.
Het verschil met de Gold Rum is het langer rijpen van de Dark in vaten.
Dark Rum heeft een veel groter smaak palet dan de Light of Gold Rum, met hints van kruiden met een sterke melasse of caramel boventoon.
Caramel wordt gebruikt Rum van kleur te voorzien (Dit telt niet voor alle soorten/merken Dark Rum).
Naast het gebruik in cocktails, mixen en puur, is Dark Rum de meest gebruikte Rum in de keuken.


Spiced Rum,
Ook wel Spicy of gekruide Rum genoemd.
De Spiced Rum verkrijgt haar smaak door toevoeging van kruiden.
De meeste Spiced Rums zijn donker van kleur en op basis van Gold Rums.
Veel goedkopere merken Spiced Rumzijn gemaakt van goedkope Light Rum met donkere Caramel als kunstmatige kleur.

 

Flavored Rum,
In Brazilië Batida genoemd.
Sommige distilleerderijen zijn begonnen met rum aangevuld met aroma's van fruit, zoals banaan, mango, sinaasappel, citrus of cocos.
De Flavoured Rums zijn over het algemeen minder dan gebruikelijke 37,5% - 40% alcohol.
Flavoured Rum wordt vaak gebruikt voor in de zogenaamde "tropische drankjes" maar worden ook vaak puur gedronken of "On The Rocks.


Overproof Rum,
Ook bekend onder de naam 151 Rum.
Overproof Rum, heeft een veel hoger alcohol volume dan de overige Rums.
De meeste van deze Rums hebben meer dan 60% alcohol. Over het algemeen hebben de Overproof Rum een alcohol percentage van 75 tot 80%.
Overproof Rum wordt eigenlijk alleen gebruikt in cocktails of in de mix en is de perfecte Rum om een zombie cocktail te creëren.

 

Premium Rum,
Net als bij andere gedistilleerde dranken die genipt zoals een goede Cognac of Whisky, bestaat er ook een markt voor premium en super premium Rum.
Deze zijn over het algemeen zorgvuldig geproduceerd en van een oudere leeftijd.
Zij hebben meer karakter en smaak dan hun "Cocktail" tegenhangers, en worden over het algemeen puur of "On The Rocks" gedronken.


Rum Liquor,
Ook bekend als Rum Likeur, Breezer en Rum "Shots"
Rum likeur is een Rum van een laag alcohol percentage van gemiddeld 17% alcohol.
Rum likeur wordt net als de Flavoured Rum aangevuld met diverse aroma's of natuurlijke produkten, zoals koffie, vanille, etc.

 

Climate Neutral, Bio and ECO Rum,
De namen spreken voor zich en doen voor smaak zeker niet onder voor andere Rums.


Vintage Rum,

Ook wel jaargangs Rum genoemd.

Deze Rum komt uit een specifiek jaar, dit jaar staat dan vermeld op het label van de fles. 

 

Alcoholvrije Rum,

Uiteraard is "echte"Rum zonder alcohol niet mogelijk, maar er is wel een alcoholvrije versie op de markt.

Qua ingrediënten is deze alcoholvrije Rum gelijk aan de alcoholhoudende Rum (maar dan zonder alcohol) maar qua smaak is deze goed te drinken in bijvoorbeeld de cola.