• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Wat is Aguardiente

Wat is Aguardiente?

Aquardiente is een gefermenteerde en gedestilleerde drank uit fruit of suikerriet. De naam kan vrij vertaald worden als "vuurwater", wat vaak ook een passende smaakbeschrijving is. Aguardiente komt het vaakst voor in Zuid-Amerika en de term is een beetje een verzamelnaam voor gedistilleerde dranken die niet helemaal voldoen aan een bepaalde categorie.

Doorgaans worden Aquardiente-distillaten niet gerijpt, en vaak behouden ze vanwege hun eenvoudige destillatieproces de volle smaken van het basismateriaal waarvan ze zijn afgeleid.
Zo heeft Cuba ook een "aguardiente" wat rum is wat wettelijk nog lang genoeg gerijpt heeft.

 

Vanuit Europees perspectief is aguardiente respectievelijk een generieke Spaanse en Portugese term voor sommige van de gedistilleerde dranken die uitsluitend worden gefermenteerd en gedestilleerd uit hun gespecificeerde grondstoffen, geen toegevoegde alcohol of smaakstoffen bevatten, en indien gezoet, alleen "om af te ronden". de uiteindelijke smaak van het product". Het is op zichzelf geen wettelijke benaming, zoals Cognac of Whisky. Daarom worden verschillende categorieën aguardientes vastgesteld op basis van grondstoffen. Wijn-eau-de-vie is aguardiente de vino, fruit-eau-de-vie is aguardiente de fruta, graan-eau-de-vie is aguardiente de cereales, enz.

De reden waarom dit belangrijk is om op te merken, is dat het subtype je helpt te begrijpen waar het van gemaakt is (en vaak ook waarom het verschilt van de hoofdcategorie sterke drank).

Waar is Aquardiente van gemaakt?

De meest voorkomende zijn aguardientes gemaakt van suikerriet. Er zijn echter veel soorten en het is niet ongebruikelijk dat aguardientes worden gemaakt van een aantal verschillende bronnen die in combinatie worden gebruikt. Op fruit gebaseerde aguardientes omvatten die gemaakt van sinaasappels, appels, bananen, terwijl op graan gebaseerde aguardientes kunnen worden gemaakt van gierst, gerst of rijst en op knol gebaseerde aguardientes van biet, cassave of aardappel.

Doorgaans worden Aquardiente-distillaten niet gerijpt, en vaak behouden ze vanwege hun eenvoudige destillatieproces de volle smaken van het basismateriaal waarvan ze zijn afgeleid.

Waarom Aguardiente en niet Rum of Tequila?

Rhum Agricole, Cana Aguardiente en Cachaça lijken allemaal erg op elkaar. Ze zijn echter niet hetzelfde en de duivel zit in de details waarom de ene op een bepaalde manier wordt genoemd en de andere deel uitmaken van hun respectievelijke categorieën. De Braziliaanse autoriteiten definiëren Cana Aguardiente als een alcoholische drank van tussen de 38% en 54% ABV, verkregen door eenvoudige fermentatie en destillatie van suikerriet dat al is gebruikt bij de suikerproductie. Cachaça, aan de andere kant, is een alcoholische drank met een alcoholpercentage tussen 38% en 48%, verkregen door fermentatie en destillatie van suikerrietsap.

Het verschil tussen verplicht zijn om suikerrietsap te gebruiken en niet eerder gebruikt suikerriet lijkt misschien klein, maar het zijn deze productiedetails die essentieel zijn om in gedachten te houden bij het begrijpen van naamgevingsconventies. Het gaat echter niet alleen om nerdachtige categorisatie, het proces en de herkomst zijn de sleutel tot het erfgoed van alle categorieën gedistilleerde dranken, en het gebruik van een aloude werkwijze is de reden waarom bepaalde gedistilleerde dranken smaken zoals ze doen.

In Mexico heeft aguardiente vele namen, waaronder habañero. In de staat Michoacán is Charanda een traditionele rumachtige aguardiente van suikerriet. Aguardiente de Agave wordt echter vaker gezien. In deze context wordt de term gebruikt door de distilleerders van wie de sterke drank ofwel niet voldoet aan de oorsprongsbenaming die is opgesteld door de raad die de industrie reguleert, ofwel omdat het is gemaakt buiten de toegestane zones voor Tequila en Mezcal.