• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Wat is Charanda

Charanda is een zeer specifieke Mexicaanse Rum uit de staat Michoacan. Het woord betekent "roodgekleurde grond" in de lokale Purepecha-taal die spreekt over het hoge ijzergehalte. Charanda is anders vanwege de manier waarop het is gemaakt, waar het is gemaakt en omdat het erin is geslaagd wettelijke goedkeuring van zijn naam te krijgen.

Laten we beginnen met het suikerriet, want zoals we allemaal weten, is de grondstof het belangrijkst voor het eindproduct. Omdat in dit geval het is gemaakt van suikerriet dat op ongewoon grote hoogte is geteeld, over het algemeen op of boven 1500 meter boven zeeniveau, wat resulteert in een hoger suikergehalte.

Een prominente Mexicaanse "rum", Paranubes (vertaald als "in de wolken", leg de link) Hoog in het achterland van Oaxaca wordt gemaakt. Charanda's lokale bronwater wordt ook zeer geprezen om zijn zuiverheid en aangezien water van cruciaal belang is voor het distilleren, is dat een andere belangrijke factor in zijn identiteit. (alhoewel er zogenaamde "kenners" zijn die zeggen dat water geen invloed heeft op de smaak en dus geen toevoeging kan zijn)

De destillatiemethode is vrij gelijkaardig aan de meeste sterke dranken in Mexico, op die grote hoogte, waar suikerriet wordt geplet, gefermenteerd met wilde gisten en dan vervolgens tweemaal gedistilleerd in koperen potstills.

Sommige Charanda's worden gedestilleerd uit 100% suikerrietsap, andere bevatten een mengsel van melasse, piloncillo (gedehydrateerd suikerrietsap) en puur suikerrietsap. Net als Tequila en veel Rum kan Charanda in houten vaten rijpen.

Charanda mag alleen worden gemaakt binnen 16 gemeenten in de westelijke Mexicaanse staat Michoacan omdat het zich daar heeft ontwikkeld. Met een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw is het een zeer lange en gevestigde traditie die in 2003 werd erkend met een wettelijk gedefinieerde appellatie. gemaakt met dat suikerriet, het lokale water en de bekende traditionele technieken.

Eens proberen?
Je hebt geluk, want Charanda wordt eindelijk buiten Mexico geëxporteerd, zodat de rest van ons iets kan proberen dat al jaren een plaatselijk geheim is.

Charanda Uruapan
Charanda Uruapan is nieuw op de Nederlandse markt, maar vertegenwoordigt dus al een traditie van minimaal 116 jaar! (opgericht in 1907) Er zijn momenteel twee labels van Uruapan beschikbaar in Nederland, die verschillen alcoholpercentage en waterbron. Uruapan voegt lagen toe aan de klassieke Charanda door twee soorten suiker te mengen: de helft is suikerriet gefermenteerd met spontaan voorkomende wilde gisten en gedistilleerd op houtgestookte koperen potstills. De andere helft is melasse gedistilleerd in een traditionele koperen alambic. Het resultaat is bijzonder en "anders" probeer het zelf.


Interessant verhaal van Miriam Paola Pacheco de Mexicaanse Master Blender van Casa Tarasco.

Miriam
PDF – 4,3 MB 54 downloads