• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Wat is clairin

Wat is Clairin?

Om het typische karakter van Clairin traditionnel te vieren en om het duurzame behoud ervan voor toekomstige generaties te verzekeren, zijn de producenten van The Spirit of Haiti het erover eens om de volgende productiemethoden te respecteren tijdens 5 belangrijke stappen van het productieproces.

01

LANDBOUW

De suikerriet variëteiten die worden gebruikt om Clairin Traditionnel te produceren, zijn prehybride of erfgoedriet. De telers-producenten bewerken hun land zorgvuldig volgens hun duurzame en (niet-gecertificeerde) biologische methoden.
Clairin begint echt in het veld. De diversiteit aan suikerriet soorten in Haïti is ongelooflijk: er zijn er letterlijk honderden! De naam van een bepaald ras kan van dorp tot dorp verschillen, waardoor het moeilijk is te bevestigen hoeveel er precies zijn.

Suikerriet wordt vaak gekweekt in polycultuur, samen met mango- en bananenbomen en andere lokale vegetatie. Deze biodiversiteit zorgt voor een ongelooflijk rijke bodem waar een echt gevoel voor terroir wordt bevorderd.

02

OOGST

Het oogsten gebeurt meestal alleen met de hand en het riet wordt vervolgens naar de distilleerderij vervoerd, vaak door trekdieren zoals muilezels of op ossenkarren.
De suikerrietvelden worden met de hand geoogst door bekwame arbeiders met behulp van machetes en worden met veel aandacht voor duurzaamheid verbouwd - de producenten kunnen doorgaans 6 tot 8 seizoenen oogsten van dezelfde rietstengel (dat is anders met geïndustrialiseerde snijmethoden waarbij ook de wortelsteel wordt verwijderd)

Suikerriet is grotendeels afkomstig van het eigen veld van de distilleerderij, waardoor de afstand en tijd van oogst tot persing gewoonlijk wordt teruggebracht tot minder dan een uur. Vervoer met muilezels of ossenkarren blijkt een efficiënte methode te zijn in het bergachtige terrein van Haïti.

03

GRONDSTOF

Clairin Traditionnel wordt geproduceerd met vers suikerrietsap, suikerrietsiroop of een combinatie van beide.
Bij aankomst in de distilleerderij wordt het suikerriet direct geperst met behulp van een kleine molen aangedreven door diesel. In sommige gebieden is het nog steeds gebruikelijk om riet te zien geperst door een tourniquet aangedreven door ossen.

Het verse sap kan onmiddellijk worden gebruikt of zachtjes gekookt op een "sirop de batterie" (een concentraat van gekookt suikerrietsap verkregen door verdamping) verwarmd door direct vuur tot een lichte rietsuikersiroop, afhankelijk van de traditie van het dorp en de producent.

04

FERMENTATIE

De fermentatie wordt op natuurlijke wijze uitgevoerd, alleen door de werking van wilde omgevingsgist en vaak zonder verdunning.
Fermentatie is een bijna magisch proces waarbij het terroir van de velden, de distilleerderij en het dorp worden omgezet in smaken. Het suikerrietsap of de siroop wordt omgezet in een gefermenteerde vloeistof met behulp van de omringende, wilde gist die aanwezig is in de distilleerderij en op de rietstengels. Fermentatie kan plaatsvinden in een grote verscheidenheid aan containers, van vaten van lokaal hout, roestvrij staal of zelfs plastic vaten.

Deze stijl van fermentatie is lang en langzaam - vaak tot 120 uur - en creëert ongelooflijke lagen van nuance, aroma en smaak complexiteit die te vinden is in Clairin Traditionnel en sterk varieert van distilleerderij tot distilleerderij en van dorp tot dorp.

05

DISTILLATIE

Distillatie om Clairin traditionnel te produceren is discontinuous en vindt plaats in een kleine koperen pot.

De gefermenteerde vloeistof wordt gedistilleerd in een discontinuous alembic still die nog steeds bestaat uit een chauffe-vin (voorverwarmer voor de wash), koperen pot en externe platen - meestal verwarmd door direct vuur.

De ketel van de alembic wordt vaak verhit door gedroogde rietvezels (bagasse genoemd), waardoor een gesloten, duurzaam systeem ontstaat. Wash stroomt uit de chauffe-vin en in de pot still. De dampen komen de externe platen binnen en verlaten de kolom typisch tussen 45 – 60% alc. Clairin Traditionnel wordt slechts één keer gedistilleerd en lokaal geconsumeerd op still sterkte zonder verdunning van water.

Bronvermelding:
Philippe-Alexandre Bernatchez
Directeur LMDW Creation
Head of Marketing La Maison & Velier
Spirit of Haiti