• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Rum Soorten

Laten we eerst beginnen met een disclaimer, want sommige rum snobs zijn heel snel met een oordeel en brengen dat heel onvriendelijk en zelfs bedreigend.
Het onderstaande gedeelte over de rum soorten is een algemeen verhaal wat veel gebruikt wordt een redelijke richtlijn is en algemeen geaccepteerd is.
Het is uiteraard dus niet altijd zo en er zijn dus ook vele uitzonderingen.

Welke soorten Rum zijn er?

De naam variaties die gebruikt worden om rum te beschrijven is afhankelijk van de locatie waar de rum geproduceerd wordt.

Ondanks al deze variaties worden de volgende termen worden vaak gebruikt om verschillende soorten rum te omschrijven:

Light Rum,
Ook wel aangeduid als Blanco, blanc, blanke, silver, crystal, clear en witte rum.

Witte Rum saai en smaakloos?

Blader eens door  cocktailboek en je zult veel recepten tegenkomen waar je witte, blanke, blanco, blanc, crystal rum nodig hebt. (Om het eenvoudig te houden spreken ik in dit stukje alleen over witte rum.) Met een beetje geluk staat er ook een merk /soort bij. Helaas is dat meestal niet zo en pak je gewoon een goedkope fles witte rum of één die je toevallig al in huis hebt. Dat lijkt dan het beste, want alle witte rum is toch hetzelfde?

NEEN! Niet elke witte rum is hetzelfde van smaak en zelfs regelmatig niet eens van kleur en alcohol percentage.                    Als ze aan je vragen welke auto je hebt, zeg je toch ook niet: Oh ik heb een witte…...dan zeg je ook het merk, jaartal en misschien ook nog wel motorinhoud, hoe zuinig die is, snelheid, belasting, etc. etc. En dat kan je dus ook bij witte rum doen.
Meestal denkt en zegt men (helaas ook in handel en horeca) dat witte rum geen uitgesproken smaak, weinig smaak, zwaar naar alcohol ruikt, scherpe smaak heeft, nooit gerijpt heeft en ik heb zelfs al eens iemand horen vertellen dat je net zo goed goedkope wodka kon drinken.Dat heb ik wel even eruit gekregen maar dat is een ander verhaal.Het klopt dat sommige witte rum wordt opgeslagen in roestvrijstalen tanks. En er zijn distilleerderijen die een bijna zielloze, ongerijpte rum van 37,5% produceren en ook die er veel suiker etc. toevoegen.

Witte Rum hoeft niet altijd wit te zijn geweest!

Kijk verder dan de prijs van witte rum bij je (vak) slijter en je zult witte rum vinden met heel veel smaak en persoonlijkheid. Omdat de inhoud van de fles doorzichtig is, wil dat nog niet zeggen dat de rum bijvoorbeeld niet jaren heeft gerijpt, zachter is geworden en allerlei heerlijke smaken heeft gekregen.

Wat deze rum onderscheidt is rijping in vaten en houtskool filtering. Filteren verwijdert het grootste deel van de kleur en verwijdert, indien goed gedaan, slechts een beetje van de smaak. Het proces van rijpen en filteren is vrij uniek voor rum. Zoek dit maar eens bij bourbon, whisky of bijvoorbeeld cognac. Dit is niet bedacht door slimme marketing mensen maar door eeuwenoude tradities zoals bijvoorbeeld Cuba of Venezuela waar rum minimaal 2 jaar moet rijpen om rum genoemd te mogen worden.
Uiteraard zoals al eerder genoemd zijn er natuurlijk wel ongerijpte witte rum net zoals ongerijpte donkere rum (lees verder om daar meer informatie over te krijgen.)
Een paar bekende merken/soorten  van gerijpte en gefilterde witte rum zijn Bacardi Superior, Havana Club 3 Años, Legendario Anejo Blanco, El Dorado 3YO, Doorly’s 3YO, Plantation 3 Stars White, Flor de Cana Dry 4YO. De Bacardi heeft bijvoorbeeld één jaar gerijpt in eiken vaten De Havana Club en El Dorado minstens drie jaar. De Havana Club is erg licht gefilterd (Net als Santa Teresa Blanco) zodat je nog wat kleur kunt zien

Waarom filteren?
Een echt 100% bevredigend antwoord is er niet, maar het belangrijkste is dat “kleurloos” overal bij past zonder dat het de kleur aantast.

Neem bijvoorbeeld een Pina Colada, hoe zal die eruit zien met “donkere” rum of een Mojito, Daiquiri, Zombie, etc. Maak maar eens een Mojito met een goedkope unaged rum en één met bijvoorbeeld de El Dorado 3YO…….ik weet wel welke veel meer smaak heeft en lekkerder is. (smaken verschillen natuurlijk)
Of wat denk je van een flavoured rum of diverse flavoured rum likeuren, hoe zal een coconut rum, raspberry rum, limon rum eruit zien als je geen witte maar donkere rum gebruikt? En natuurlijk wil je ook hier goede kwaliteit en smaak.          Of met koken, wat dacht je daarvan…..soms moet iets licht van kleur zijn, probeer dat maar eens met een donkere rum.

Waarom geeft dan niet elke producent aan dat hun rum gerijpt heeft of gefilterd is?
Geen idee, heb dat wel eens gevraagd maar krijg dan wazige reacties waar ik niets mee kan.

Kortom, een “witte” rum kan ook gewoon heel lekker zijn, ook met een ijsblokje.
Past perfect in cocktails. (lekker een Ti Punch bijvoorbeeld)
Dus probeer gerust eens wat uit en vraag de betere slijter.

 

Gold Rum,

Ook wel Oro, Pale, Amber of Ambre Rum genoemd, zijn medium-bodied Rums die over het algemeen 2 jaar verouderd zijn. (ook dit verschilt weer per regio en land)

Deze Rum krijgt haar donkere kleur van rijping in houten vaten (meestal eiken vaten).

Zij hebben meer smaak, en zijn sterker dan de Light Rum, en kan worden beschouwd als een tussen Rum van de Light/Blanco Rum en de Dark variëteiten.

Ook de Gold Rum wordt soms ontkleurt voor de cocktail industrie.

 

Dark Rum,

Ook wel bekend onder de namen bruine Rum, zwarte Rum, of red Rum.

Het verschil met de Gold Rum is het langer rijpen van de Dark in vaten.

Dark Rum heeft een veel groter smaakpalet dan de Light of Gold Rum, met hints van kruiden met een sterke melasse of caramel boventoon.

Caramel wordt ook gebruikt om Rum van kleur te voorzien (Dit telt niet voor alle soorten/merken Dark Rum).

Naast het gebruik in cocktails, mixen en puur, is Dark Rum de meest gebruikte Rum in de keuken.

Ook Dak Rum wordt soms ontkleurt voor de cocktail industrie.

 

Spiced Rum,

Ook wel Spicy of gekruide Rum genoemd.

De Spiced Rum verkrijgt haar smaak door toevoeging van kruiden.

De meeste Spiced Rums zijn donker van kleur en op basis van Gold Rums.

Veel goedkopere merken Spiced Rum zijn gemaakt van goedkope Light Rum met donkere Caramel als kunstmatige kleur.
Veelal zijn Spiced Rum ook verzoet

 

Flavoured Rum, Infused Rum

In Brazilië Batida genoemd.

Sommige distilleerderijen zijn begonnen met rum aangevuld met aroma's van fruit, zoals banaan, mango, sinaasappel, citrus of cocos.

De Flavoured Rums zijn over het algemeen minder dan gebruikelijke 37,5% - 40% alcohol.

Flavoured Rum wordt vaak gebruikt voor in de zogenaamde "tropische drankjes" maar worden ook vaak puur gedronken of  "On The Rocks".

 

Overproof Rum,

Een zeer bekende is de zogenaamde 151 Rum. (die 75,5% bevat)

Overproof Rum, heeft een veel hoger alcohol volume dan de overige Rums.

De meeste van deze Rums hebben meer dan 60% alcohol. Over het algemeen hebben de Overproof Rum een alcohol percentage van 75 tot 80%.

Overproof Rum wordt eigenlijk alleen gebruikt in cocktails of in de mix en is de perfecte Rum om een zombie cocktail te creëren.

 

Premium Rum,

Net als bij andere gedistilleerde dranken die genipt zoals een goede Cognac of Whisky, bestaat er ook een markt voor premium en super premium Rum.

Deze zijn over het algemeen zorgvuldig geproduceerd en van een oudere leeftijd.
Helaas is dit ook geen beschermde titel, dus vele rum zetten gewoon Premium op de fles omdat dat mag, zonder dat het in de buurt van een kwaliteits rum komt

Zij hebben meer karakter en smaak dan hun "Cocktail" tegenhangers, en worden over het algemeen puur of "On The Rocks" gedronken.

 

Rum Liquor,

Ook bekend als Rum Likeur, Breezer en Rum "Shots"

Rum likeur is meestal een Rum van een laag alcohol percentage van gemiddeld 20% alcohol. (uiteraard zijn er ook met een veel hoger alcohol%)

Rum likeur wordt net als de Flavoured Rum aangevuld met diverse aroma's of natuurlijke produkten, zoals koffie, vanille, etc.

 

Climate Neutral, Bio and ECO Rum,

De namen spreken voor zich en doen voor smaak zeker niet onder voor andere Rums.

 

Vintage Rum,

Ook wel jaargangs Rum genoemd.

Deze Rum komt uit een specifiek jaar, dit jaar staat dan vermeld op het label van de fles. 

 

Anejo, grand anejo, XO, VSOP, vieux, old, etc. etc.
Dit zijn allemaal mooie namen maar zeggen eigenlijk niet zo heel veel. Er zijn landen waar 3 jaar rijping genoeg is om XO te heten maar ook landen waar het minimaal 10 jaar moet rijpen.
Informeer je dus goed.

 

Alcoholvrije Rum,

Uiteraard is "echte" Rum zonder alcohol niet mogelijk, maar er is wel een alcoholvrije versie op de markt.

Qua ingrediënten is veel alcoholvrije Rum gelijk aan de alcoholhoudende Rum (maar dan zonder alcohol) maar qua smaak is dit nog niet te vergelijken maar is het redelijk goed te drinken in bijvoorbeeld de cola.