• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

aged Rum

Veel fijne rum rijpt jarenlang in eikenhouten vaten om een superieur smaakprofiel te bereiken. De interactie van rum en hout heeft een positief effect op de zachtheid, de rijkdom en de subtiele smaken van de rum.

Aged rum vertegenwoordigt vaak de beste voorbeelden van volwassen rum uit een distilleerderij, vaak gemengd om complexiteit en onderscheidende smaakprofielen te bereiken. De opslagkosten en het verlies van wat rum uit de vaten door verdamping dragen bij aan de productiekosten van gerijpte rum.

Deze oudere, meer volwassen rum, wordt vaak puur of met ijs gedronken, zoals een fijne cognac of single malt scotch. Bovendien vragen veel cocktailrecepten om deze smaakvolle en rijke soorten rum.

Aged rum krijgen over het algemeen donkerdere en rijkere kleuren vanwege de tijd die ze in vaten hebben doorgebracht. Verkoolde eikenhouten vaten kunnen donkere tonen geven. Cognac- en sherryvaten kunnen een roodachtige tint geven.

Rums met het label Aged Rum bevatten vaak leeftijdsaanduidingen. In de VS en enkele andere gebieden verwijst de leeftijdsverklaring naar de jongste rum in de blend. Appleton Estate 21 uit Jamaica bestaat bijvoorbeeld uit gerijpte rums van minstens 21 jaar oud. Andere gebieden hebben verschillende normen. Zo is Zacapa Centenario 23 uit Guatemala een solera blend van rums van 6 tot 23 jaar oud.