• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

navy Rum

Navy rum verwijst naar de traditionele donkere, volle rum die wordt geassocieerd met de Britse Royal Navy.

De Royal Navy stond bekend om zijn gewoonte om zeelieden dagelijks een portie rum te verstrekken, al in 1655 toen de Britse vloot het eiland Jamaica veroverde. Rum deed het veel beter aan boord van schepen dan Franse cognac. In feite, waar op druiven gebaseerde gedistilleerde dranken van wijn en cognac uiteindelijk slecht gingen in de hitte van de tropen, leek rum beter te worden naarmate het ouder werd in de vaten aan boord van het schip.

Rond 1740 werd de gewoonte om de rum te verdunnen en aan te vullen met limoen populair om scheurbuik te voorkomen. Deze verandering wordt vaak toegeschreven aan admiraal Edward Vernon, van wie bekend was dat hij een oude grogham-jas droeg en zijn drankje kreeg de bijnaam grog, of later tot. De traditie om Britse zeelieden een dagelijks rantsoen rum te geven, ging door tot 31 juli 1970, bekend als Black Tot Day.

Om de levensvatbaarheid van de economieën van zijn territoria te verzekeren, bevatten de recepten voor Navy rum mengsels van diverse uit Britse gebieden, waaronder Guyana, Jamaica, Barbados en Trinidad.

Eén van de eerste officiële leveranciers van rum aan de marine was dhr. Lehman Hart, vanaf het begin van de 19e eeuw. Een paar decennia later begon Alfred Lamb zijn donkere rum te laten rijpen in koele kelders onder de rivier de Theems, waardoor zijn product de bijnaam London Dock Rum kreeg. Het merk Lemon Hart werd geregistreerd in 1888 

Uniek aan de rum van Guyana is die van 200 jaar oude houten pot still die een ongewoon rijke en volle rum produceert. Deze Demerara rum is een essentieel ingrediënt in veel navy rum.

Een populaire Navy rum en mijn persoonlijk Navy rum favoriet is de Pusser's Rum 15YO (oude fles)
Qua "Age Statement" is de Navy rum wel wisselend, er zijn voldoende Navy rum zonder age statement meer ook wel veel met een age statement.