• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Overproof Rum

Soorten rum die hogere concentraties alcohol bevatten, worden vaak als overproof bestempeld. In de Verenigde Staten is dat al vanaf 40% in Europa wordt meestal rum boven de 54% al overproof genoemd

Rum geproduceerd voor populaire consumptie wordt gedistilleerd om niet-alcoholische componenten te verwijderen. Het moderne destillatieproces produceert een drank die over het algemeen 80% tot 95 % alcohol is. Na rijping en blending worden de meeste rum verdund met water om de 37,5% EU minimum te bereiken.

Sommige rums, zoals Sunset Very Strong Rum uit St. Vincent zijn niet verdund. Sunset VSR is gebotteld op de volledige vatsterkte van 84,5% 

Amerikaanse regelgeving voorkomt dat rum met meer dan 75,5% onder de meeste omstandigheden de VS binnenkomt, dus veel fabrikanten produceren rum tot het bereik van 75,5%, zoals El Dorado 151 High Strength Rum, Gosling's 151 en Matusalem 151.

Een van de meest populaire overproof rum is Jamaica's Wray And Nephew White Overproof op 126 proof. Deze krachtige spirit is de meest populaire rum die in Jamaica wordt verkocht.

Overproof rum is over het algemeen populairder op de Caribische eilanden, waar de lokale bevolking de voorkeur geeft aan een sterker drankje. Ze worden ook gebruikt in kookrecepten waarbij rum in vlammen moet worden ontstoken (flambé) of drankjes die een zeer sterke rum in hun recept mengen. Maar ook in bepaalde geloven speelt de overproof rum een belangrijke rol

Klassieke rumpunches worden vaak gemaakt met overproof rum vermengd met tropische sappen (en soms flavored rum en rum likeuren) om degenen die ervan genieten een "punch" te geven.