• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

rhum agricole

Rhum Agricole is een specifieke categorie rhum die voornamelijk wordt gemaakt in de Franse gebieden van het Caribisch gebied, met name Martinique, maar vergelijkbare stijlen worden ook geproduceerd in Guadeloupe, Marie Galante, Frans Guyana en het eiland Reunion Alleen deze landen produceren volgens de EU Rhum Agricole. Het naburige eiland Mauritius in het zuidwesten van de Indische Oceaan en bijvoorbeeld  St. Barths  produceren ook rum in Agricole stijl. Rum gemaakt in Haïti van suikerrietsap wordt door sommige rum experts ook als agricole beschouwd. Maar bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten zijn er rum distilleerderijen die suikerrietsap gebruiken voor hun rum. Al deze rum is dus geen Rhum Agricole volgens EU richtlijnen maar "Pure Juice Rum"

Martinique is de enige geografische regio ter wereld met een AOC-keurmerk in de rumindustrie. Vergelijkbaar met de AOC-markeringen voor champagne en cognac, is de Appellation d'Origine Contrôlée voor Martinique rhum agricole een standaard voor productie, rijping en etikettering.

Rhum Agricole wordt gefermenteerd en gedestilleerd uit puur, vers rietsuikersap. De rum wordt gedistilleerd tot ongeveer 70 procent alcohol, een lagere graad dan de meeste rum op basis van melasse, waardoor de rhum meer van de oorspronkelijke smaak van het volledige suikerrietsap behoudt.

De lichtere rhums agricole rusten tot zes maanden voordat ze worden gebotteld als rhum blanc. Ze worden vaak gebruikt in de populaire cocktail die bekend staat als petit punch ('ti punch) vermengd met limoen en rietsuikersiroop.

Andere, meer volwassen rums zijn jarenlang in eikenhouten vaten gerijpt en hebben rijkere tinten en smaken gekregen. Na drie jaar rijpen krijgen de rums het label rhum vieux (oude rum). Sommige van deze uitzonderlijke sterke dranken worden gebotteld als jaargang, zoals wijnen uit Frankrijk. De vintage Rhum J.M. 1997 heeft bijvoorbeeld tien jaar op eikenhout gerijpt voordat hij in 2007 werd gebotteld.

Enkele voorbeelden van Rhum Agricole zijn Clement rum,  Neisson rum, Damoiseau rum en St. James Rum