• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

spiced & flavored Rum

Onder de verscheidenheid aan rum soorten zijn de Spiced en Flavored rum erg populair. Een gSpiced en Flavored rum is elke soort rum die op smaak is gebracht met natuurlijke kruiden en specerijen. De kruiden zijn over het algemeen afgeleid van zaden, wortels, gedroogde vruchten, schors of bladeren. Bijvoorbeeld kruidnagel, kaneel, vanille, steranijs, citrusvruchten, nootmuskaat, kardemom, sinaasappelschil, gember, peper, piment, en heel veel andere.

Het wordt onderworpen aan maceratie processen, vergelijkbaar met die van gins, wat resulteert in een drank met een grote complexiteit en diepe smaken. Zodra traditionele witte rum is gedistilleerd, worden kruiden en meestal melasse toegevoegd en dan vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten.(helaas niet altijd)
Daarnaast is het belangrijk om te verduidelijken dat Spiced en Flavored rum niet pittig of juist zoet hoeft te zijn, hoewel in sommige gevallen beide kenmerken er wel zijn natuurlijk.

De talloze soorten smaken en kruiden die in rum worden verwerkt, bieden een breed scala aan interessante variaties van rum. Er zijn ook nog een paar rums met toegevoegde smaken zoals fruitextracten van citrus, kokosnoot, ananas, kersen. munt, karamel en banaan, bessen, ananas, mango en allerlei andere tropiche vruchten.


Rum van hogere kwaliteit gebruikt echte kruiden om smaak toe te voegen, terwijl veel andere alleen aroma's gebruiken, die nog steeds natuurlijk kunnen zijn, maar het is gewoon niet hetzelfde en dat proef je.

Soms zijn ze fruitig, maar de kruiden moeten in Spiced Rum altijd overheersen. In de Verenigde Staten zijn de normen om een Spiced en Flavored rum te zijn, de rum meer dan 2% extra smaakstoffen moet bevatten. Anders wordt het geclassificeerd als "rhum arrangé" of gemacereerde rum - een rum gemaakt van suikerrietsap, voornamelijk geweekt met fruit om smaak toe te voegen.

In de VS wordt dit soort rum over het algemeen geclassificeerd als "Flavored" of "Specialty Rum". Volgens hun wetten moeten producten met het label rum ten minste 40% ABV (80 proof) bevatten, en de gedistilleerde dranken die niet aan deze eis voldoen, worden geëtiketteerd als gearomatiseerde rum - ongeacht of ze dominante smaakstoffen bevatten.

Aan de andere kant geven de voorschriften in de EU aan dat een rum moet worden gebotteld met minimaal 37,5% ABV en geen toevoegingen mag hebben. Dit betekent dat in de EU Spiced en Flavored uitingen van merken als Captain Morgan en Bacardí wettelijk niet als "Spiced en Flavored rum" kunnen worden geclassificeerd omdat ze meestal een alcoholpercentage van 35% ABV of lager hebben en allerlei (of een enkele) toevoeging hebben.