• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

vintage Rum

Vintage rum wordt het vaakst gezien van de Franse eilanden (maar ook andere landen gaan steeds meer vintage rum bottelen) waar het groei- en verwerkings seizoen kort is. In steeds meer gevallen kopen private label een grote hoeveelheid rum uit een enkel productiejaar, rijpen het product en bottelen het wanneer de volwassenheid zijn hoogtepunt bereikt.

Boutique rummerken brengen elk jaar meer vintage rum op de markt. Deze soorten rum zijn meestal limited editions die waardevol zijn voor verzamelaars en serieuze rumliefhebbers.

Net als bij de productie van goede wijnen, is de oogst in sommige jaren overvloedig, terwijl andere niet zo overvloedig zijn. De hoeveelheid suiker in het ruwe suikerriet kan elk jaar variëren als gevolg van veranderingen in regenval en andere omgevingsfactoren. De resulterende verschillen worden genoteerd door de meester-distilleerder en het rijpingsproces wordt gecontroleerd om het ideale smaakprofiel voor dat oogstjaar te bereiken.

Vintage rum is gelabeld met het jaar waarin ze zijn gedistilleerd en de plaats van herkomst. Voorbeelden zijn Rhum JM 1997 Vintage uit Martinique, Plantation Venezuela 1992 en de 1998 Vintage van Foursquare Rum Distillery in Barbados.