• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

White Rum

White Rum,
Ook wel aangeduid als Blanca, Blanco, blanc, blanke, silver, crystal, clear, light en witte rum.

Witte Rum saai en smaakloos?

Blader eens door  cocktailboek en je zult veel recepten tegenkomen waar je witte, blanke, blanco, blanc, crystal rum nodig hebt. (Om het eenvoudig te houden spreken ik in dit stukje alleen over witte rum.) Met een beetje geluk staat er ook een merk /soort bij. Helaas is dat meestal niet zo en pak je gewoon een goedkope fles witte rum of één die je toevallig al in huis hebt. Dat lijkt dan het beste, want alle witte rum is toch hetzelfde?

NEEN! Niet elke witte rum is hetzelfde van smaak en zelfs regelmatig niet eens van kleur en alcohol percentage.                    Als ze aan je vragen welke auto je hebt, zeg je toch ook niet: Oh ik heb een witte…...dan zeg je ook het merk, jaartal en misschien ook nog wel motorinhoud, hoe zuinig die is, snelheid, belasting, etc. etc. En dat kan je dus ook bij witte rum doen.
Meestal denkt en zegt men (helaas ook in handel en horeca en zelfs een aantal zogenoemde puristen) dat witte rum geen uitgesproken smaak, weinig smaak, zwaar naar alcohol ruikt, scherpe smaak heeft, nooit gerijpt heeft en ik heb zelfs al eens iemand horen vertellen dat je net zo goed goedkope wodka kon drinken.Dat heb ik wel even eruit gekregen maar dat is een ander verhaal.Het klopt dat sommige witte rum wordt opgeslagen in roestvrijstalen tanks. En er zijn distilleerderijen die een bijna zielloze, ongerijpte rum van 37,5% produceren en ook die er veel suiker etc. toevoegen.

Witte Rum hoeft niet altijd wit te zijn geweest!

Kijk verder dan de prijs van witte rum bij je (vak) slijter en je zult witte rum vinden met heel veel smaak en persoonlijkheid. Omdat de inhoud van de fles doorzichtig is, wil dat nog niet zeggen dat de rum bijvoorbeeld niet jaren heeft gerijpt, zachter is geworden en allerlei heerlijke smaken heeft gekregen.

Wat deze rum onderscheidt is rijping in vaten en houtskool filtering. Filteren verwijdert het grootste deel van de kleur en verwijdert, indien goed gedaan, slechts een beetje van de smaak. Het proces van rijpen en filteren is vrij uniek voor rum. Zoek dit maar eens bij bourbon, whisky of bijvoorbeeld cognac. Dit is niet bedacht door slimme marketing mensen maar door eeuwenoude tradities zoals bijvoorbeeld Cuba of Venezuela waar rum minimaal 2 jaar moet rijpen om rum genoemd te mogen worden.
Uiteraard zoals al eerder genoemd zijn er natuurlijk wel ongerijpte witte rum net zoals ongerijpte donkere rum (lees verder om daar meer informatie over te krijgen.)
Een paar bekende merken/soorten  van gerijpte en gefilterde witte rum zijn Bacardi Superior, Havana Club 3 Años, Legendario Anejo Blanco, El Dorado 3YO, Doorly’s 3YO, Plantation 3 Stars White, Flor de Cana Dry 4YO. De Bacardi heeft bijvoorbeeld één jaar gerijpt in eiken vaten De Havana Club en El Dorado minstens drie jaar. De Havana Club is erg licht gefilterd (Net als Santa Teresa Blanco) zodat je nog wat kleur kunt zien

Waarom filteren?
Een echt 100% bevredigend antwoord is er niet, maar het belangrijkste is dat “kleurloos” overal bij past zonder dat het de kleur aantast.

Neem bijvoorbeeld een Pina Colada, hoe zal die eruit zien met “donkere” rum of een Mojito, Daiquiri, Zombie, etc. Maak maar eens een Mojito met een goedkope unaged rum en één met bijvoorbeeld de El Dorado 3YO…….ik weet wel welke veel meer smaak heeft en lekkerder is. (smaken verschillen natuurlijk)
Of wat denk je van een flavoured rum of diverse flavoured rum likeuren, hoe zal een coconut rum, raspberry rum, limon rum eruit zien als je geen witte maar donkere rum gebruikt? En natuurlijk wil je ook hier goede kwaliteit en smaak.          Of met koken, wat dacht je daarvan…..soms moet iets licht van kleur zijn, probeer dat maar eens met een donkere rum.

Waarom geeft dan niet elke producent aan dat hun rum gerijpt heeft of gefilterd is?
Geen idee, heb dat wel eens gevraagd maar krijg dan wazige reacties waar ik niets mee kan.

Kortom, een “witte” rum kan ook gewoon heel lekker zijn, ook met een ijsblokje.
Past perfect in cocktails. (lekker een Ti Punch bijvoorbeeld)
Dus probeer gerust eens wat uit en vraag de betere slijter.