• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Rum Stijlen

Rum stijlen, er is een hoop gedoe over en mijn persoonlijke gedachte is dat dit niet meer toereikend is en dat er iets anders of uitgebreiders moet komen.
Het meest gemakkelijke voorbeeld is rum uit India, waar valt dat onder? Geschiedkundig zal dat Engelese Stijl moeten zijn maar het lijkt er niet eens op. Maar ook de USA waar ze alle 3 de stijlen produceren.

Welke RUM Stijlen Zijn Er?

Rum onde de microscoop, mooi hé

Afbeelding van BevShots.com

Franse stijl

Deze Rum wordt uitsluitend gemaakt van suikerriet sap, deze rum heeft over het algemeen een fruitige neus en een relatief droog gevoel in de mond, met meer plantaardige smaken.

Deze elegante maar in Nederland ongebruikelijke rum is afkomstig uit de (voormalige) Franse koloniën zoals bijvoorbeeld Martinique, Guadeloupe, Réunion en Haïti.

Deze Rum wordt steeds populairder onder de liefhebbers maar heeft in Nederland nog een lange weg te gaan.

Over het algemeen wordt deze Rum geproduceerd in Column Stills en volgens de strenge Franse AOC richtlijnen. Dit zijn dan de zogenaamde Rhum Agricole’s. Degene die niet aan deze strenge eisen voldoen worden Rhum Industriel genoemd

Engelse stijl rum,

De oudst bekende stijl, die meestal van melasse gemaakt wordt en in Pot Stills gedistilleerd worden en voor een groot deel meerdere jaren op het vat gerijpt

Deze Rum komt uit de (voormalige) Britse overzeese gebieden, Barbados (ook wel Bajan Rum genoemd) Jamaica en Trinidad zijn de bekende voorbeelden.

Deze Rum wordt gewaardeerd om haar kwaliteit en rijke aroma's.

Vaak zijn het blends van verschillende rijpings leeftijden waarvan in de regel op het etiket de jongste leeftijd is vermeld. (helaas niet altijd, informeer je dus goed)

Spaanse stijl rum,

Deze Rum kwam wat later op "de markt" en zijn wat "lichter" van smaak dan de Engelse Stijl Rum.

Over het algemeen worden deze Rums die meestal van melasse gemaakt wordt  in Column Stills gedistilleerd 

Bekende Spaanse stijl Rum landen zijn bijvoorbeeld Cuba, Dominicaanse Republiek, Guatemala en Panama.

Over het algemeen is de leeftijd die vermeld wordt op het etiket de gemiddelde leeftijd van de blend(s) (helaas niet altijd, ook hier telt, informeer je goed) of bij de zogenaamde Solera Rum de oudste leeftijd van de blend.


Hieronder een algemeen kaartje met wat verschillen in de stijlen rum

Afbeelding van tenzingws