• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Tekst en bovenstaande foto van  Aruba Blogger

Aruba Rum? Natuurlijk wel?!


De moderne cocktailbar, met zijn exotische, krachtige veelkleurige brouwsels zijn allemaal erg goed, maar voor traditie en lokale cultuur, ga dan eens wat "proeven" in één van Aruba's rumshops.

 

Meer dan 100 jaar geleden opgericht op dit Nederlands-Caribische eiland, waren het gewoon walk-up bars, waar - vrij duidelijk - rum werd geserveerd! Maar ze hebben het overleefd en zijn door de jaren heen geëvolueerd, velen die nu eten serveren, waaronder barbecues, en soms entertainment en nachtelijke dj's aanbieden.

 

En zoals in de meeste etablissementen op Aruba, verwelkomen de lokale bevolking toeristen en worden bezoekers aangemoedigd om mee te praten, te dansen, rum te drinken of zelfs een spelletje domino te spelen!

Oorspronkelijk was rum de drank van het Caribisch gebied en zowat de enige alcohol die op het eiland te vinden was. Terwijl rumwinkels waren waar men kon indrinken, waren ze ook sociaal belangrijk; ze waren een plek om bij te praten met vrienden en buren, een drinkplaats om samen te komen na een lange dag werken, een bron om het laatste nieuws en roddels op het eiland te horen, en zelfs een plek om te 'laba man'. Deze uitdrukking in de lokale Papiamento-taal betekent letterlijk handen wassen, en verwijst naar figuurlijk handen wassen bij de dichtstbijzijnde rumwinkel na het begraven van een geliefde op het kerkhof.

Tegenwoordig vervullen rumwinkels nog steeds een sociale rol van betekenis op het eiland - ze zijn nog steeds populair om veel van de bovengenoemde redenen, en trekken ze ook toeristen aan.