• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Een reis naar de bakermat van de rum:
BARBADOS RUM

Wat maakt Barbados Rum nou zo speciaal?
Als je Barbados een beetje kent, ben je zeker nog nieuwsgieriger naar de rum uit Barbados. De extreem kalkrijke bodem op het Caribische eiland bleek gunstig voor de teelt van suikerriet met zijn mengsel van mineralen en voedingsstoffen. Dankzij deze voorwaarden gedijt hoogwaardig, aromatisch suikerriet in het kleine land dat een uitstekende basis vormt voor Barbados rum. Maar al snel kon het kleine land de concurrentie niet meer bijhouden. Toen de Europeanen de voorkeur begonnen te geven aan suikerbieten, moesten honderden suikerfabrieken en de bijbehorende distilleerderijen sluiten.
De Barbados rum naderde zijn einde, maar dankzij enkele bedrijven wordt hij nog steeds geproduceerd. De voorloper van rum, die dankzij de arbeiders op de plantages ontstond, werd ooit "Kill Devil" (waarschijnlijk afkomstig van het Nederlandse woord "Keel Duivel") genoemd. Veel later werd er een rummerk met dezelfde naam door geïnspireerd. Er is veel gebeurd in de loop der jaren. Tegenwoordig is het gebruikelijk om de van melasse gemaakte spirit na distillatie op te slaan in eikenhouten vaten of in ieder geval om het alcoholgehalte van de witte rum te verlagen.

Ongeveer een halve eeuw nadat de eerste suikerrietplantages en suikerfabrieken waren gevestigd, werd de Mount Gay Distillery opgericht in Barbados. De oprichtingsdatum in 1703 maakt het de oudste en nog steeds bekendste distilleerderij. Het bekende bedrijf R.L Seale & Company Limited is ook nog steeds actief op het eiland. Ze staat aan het hoofd van de gerenommeerde, al lang gevestigde Foursquare distilleerderij. Deze levert op zijn beurt zowel fijne rum onder hun bedrijfsnaam als fijne rum van het merk Doorly's. Andere bekende rum merken bieden een keuze bij het kopen van Barbados rum, waaronder Saison, Tamosi en Beek.


rum distilleerderijen in barbados