• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

EEN PARADIJS VOOR RUM: DE CARIBBEAN RUM ALS KLASSIEKER


Naar schatting vindt meer dan 60% van de wereldwijde rum productie plaats in het Caribisch gebied. Zowel beginners als kenners komen aan hun trekken met het enorme aanbod en de lange traditie, en nieuwe experimenten zorgen voor nog meer afwisseling. Maar waarom is Caribische rum zo populair en raakt het nooit uit de mode?

Rum, het vloeibare goud van de Caribbean: van vroeger en nu.
In 1492 ontdekte Columbus het Amerikaanse continent, hoewel hij eigenlijk dacht dat hij op een voorheen onontgonnen zeeroute naar India was gegaan. Hij ging voor het eerst aan land in wat nu het Caribisch gebied is. De ontdekker, die handelde in opdracht van het Spaanse koninkrijk, werd al snel gevolgd door de Spaanse bezetters. Net als hij erkenden ze dat het tropische klimaat en de landschappelijke omstandigheden op de vele eilanden ideaal waren voor de teelt van suikerriet. Zo werd de eerste steen gelegd voor de rum uit het Caribisch gebied. De rum hebben we waarschijnlijk te danken aan de uit Afrika geïmporteerde slaven. Na het bot brekende werk op de plantages distilleerden ze de rest van de suikerproductie als melasse tot ruwe alcohol. De voorloper van de momenteel populaire rum was geboren. Caribische rum evolueerde in de loop van de tijd toen Europeanen zich ervan bewust werden. Het werd in houten vaten naar de Oude Wereld vervoerd en deze rustfase had zo'n positief effect op de rum dat het sindsdien gebruikelijk is geworden om rum in (eiken) vaten te bewaren.

De Caribische rum is niet alleen iets van de Spanjaarden, maar ook door de andere Europese koloniale machten, onder meer in Zuid- en Midden-Amerika. De Denen met het Deense West-Indië en de Britten werden ook verliefd op rum, daarom zou de rum uit het Caribisch gebied vandaag niet compleet zijn zonder de rum van de Maagdeneilanden - zowel Amerikaans als Brits. Ook de Portugezen en Nederlanders kregen de smaak te pakken en hadden inspraak in het verhaal van rum uit de Caraïben. De Fransen bezetten ook enkele Caribische eilanden. De opwindende Rhum Agricole wordt geproduceerd in de overzeese departementen van vandaag, zoals Guadeloupe en Martinique. Als Caribische rum met een speciaal karakter moet hij als een klasse apart worden beschouwd, omdat hij wordt gedistilleerd uit gefermenteerd suikerrietsap in plaats van melasse. Natuurlijk kunnen door de vele eilanden met hun respectievelijke eisen en historische ontwikkelingen nog meer verschillen worden vastgesteld, zodat er bij het kopen van rum uit het Caribisch gebied geen gebrek is aan keuze. In de loop van meer dan 500 jaar heeft de typische Caribische rum zich ontwikkeld tot een wereldwijde klassieker en bestseller. Dit is precies waarom Caribische rum in geen enkele goed gevulde bar of thuisbar mag ontbreken.