• Rum promotie
 • Top tastings
 • Rum advies
 • Nederlands Rum Portal

De Zuid-Amerikaanse verrassing:
RUM UIT COLOMBIA


Als je rum wilt kopen, zie je vaak rum uit het Caribisch gebied. Maar men mag de Midden-Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse landen niet vergeten, want ook zij verrijken de markt al geruime tijd met heerlijke verwennerij. Vooral rum uit Colombia heeft de laatste jaren een uitstekende reputatie opgebouwd. Hier laten we je kennismaken met twee klassiekers als je eens Colombiaanse rum wil proberen.

1) Dictador rum uit Colombia

Colombiaanse rum is op zich logisch, want het land in Zuid-Amerika is een van de drie grootste producenten van suikerriet ter wereld. De traditionele nationale drank "agua de panela" wordt gemaakt van deze grondstof en natuurlijk wordt er ook competitieve melasse-rum geproduceerd. Het is misschien nog steeds een van de insider tips, maar het heeft een enorm potentieel. Dat bewijst het rummerk Dictador, dat zich van de helemaal niet dictatoriale kant laat zien.
Over het algemeen is Dictador rum wel gezoet.

Dictador rum wordt geproduceerd door Destilería Colombiana in de regio Cartagena. Het gebied in het noorden van het land langs de Caribische kust biedt ideale klimatologische omstandigheden en is de thuisbasis van zeer hoogwaardige suikerriet soorten. De naam van de Dictador Rum, die daar met veel aandacht voor detail wordt geproduceerd, neemt je mee terug in de tijd, maar voldoet aan de moderne verwachtingen. Als de meest bekende en populaire Colombiaanse rum mag Dictador niet worden onderschat. Hij brengt hulde aan een Spaanse functionaris genaamd Severo Arango y Ferro die zich in het land vestigde en de bal aan het rollen kreeg als een van de toonaangevende rum handelaren. In 1913 richtten zijn nakomelingen een distilleerderij op, en Dictador Rum, die tegenwoordig erg populair en zelfs een verzamel object is, is hierop gebaseerd. Het toont meestal zijn zoete en charmante kant en maakt gebruik van de Solera-methode.
Naast de gezoete rum heeft Dictador Rum ook likeuren, infused en flavored rum.

Doe eens gek en maak je Old Fashioned rum cocktail eens met een Dictador rum

2) La Hechicera Rum uit Colombia

Terwijl een Spaanse immigrant de eerste steen legde bij Dictador, hebben we de La Hechicera Colombian Rum te danken aan een local met Japanse afkomst. Giraldo Mituoka Kagana werkte op de suikerrietplantages en durfde later zelf Colombiaanse rum te produceren. De naam van het rummerk La Hechicera rum presenteert zich als verleidelijk en neemt dit over met haar karaktereigenschappen. De La Hechicera Colombia Rum inspireert als een blend zonder toevoegingen die zoete en kruidige tonen onthult. De destillaten die gedurende verschillende tijdsperioden zijn bewaard, geven het zijn complexiteit. Beperkte speciale edities sluiten zich aan bij de winnaars van de reguliere productie, zodat hier een echt fijne Colombiaanse rum verkrijgbaar is.
La Hechicera heeft ook prachtige infused rum.

Uitstekende Colombiaanse Rum alternatieven

Het hoeft niet één van die top exporthits te zijn om van rum uit Colombia te genieten. Wat dacht je van een Ron Medellin 12 jaar oude rum vol van smaak. Het merk Ron Viejo de Caldas is ook veelbelovend, omdat de producten van Industria Licorera de Caldas onder speciale omstandigheden op een hoogte van ongeveer 2.000 m mogen rijpen. 
En als je toch bezig bent om Colombiaanse rum te ontdekken, probeer dan ook eens een Aguardiente. Ook een suikerriet distillaat maar toch heel anders van smaak.

staats monopolie?

Er is een overheidsmonopolie op distilleren. Verschillende departementen van het land hebben hun eigen distilleerderij die eigendom is van de overheid en die alcohol produceert voor die regio.  Er wordt gezegd dat dit monopolie niet meer bestaat, maar ik heb er zo mijn twijfels over, vooral van de "bronnen" uit Colombia zelf.


Rum distilleerderijen in colombia

 1. Bolivar Licorera
 2. Casa Santana
 3. Caucano
 4. Cundinamarca
 5. Del Valle
 6. FLA
 7. Hacienda Coloma
 8. ILC
 9. Juan Santos Distillery
 10. Karibbean
 11. NLB