• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Traditie en premium genieten van de Caraïben:
HET RUM LAND CUBA

cuba rum


Bijna geen ander land wordt zo nauw geassocieerd met rum uit het Caribisch gebied als Cuba, en terecht: ook al gaat het niet direct om rum uit Cuba, veel bedrijven hebben Cubaanse roots. Daarnaast worden de Cubaanse maestros roneros (rum meesters) zo gewaardeerd dat ze inspraak hebben in bijna alle rum merken. Reden genoeg om Cuba Rum eens onder de loep te nemen! Ga met ons mee op reis naar het Rum land Cuba!

Cuba en rum
Voor velen is Cuba het moederland van rum, en Cubaanse rum is een klassieker, niet alleen voor Cuba Libre en vergelijkbare rum cocktails. Je zou denken dat er met zo'n intensieve suikerrietteelt ideale omstandigheden waren voor de productie van rum, maar de situatie is niet zo rooskleurig. De aard van de bodem en het tropische klimaat aan de rand bieden goede omstandigheden, maar orkanen en de politieke situatie in het land maken het de landbouw moeilijk. De afgelopen decennia zijn er zelfs crises geweest waardoor het nodig was suiker en een aantal voedingsmiddelen te importeren. Slechts ongeveer 50% van de theoretisch beschikbare grond op het Caribische eiland wordt gebruikt voor landbouw en niet optimaal helaas. Daardoor kan de rum uit Cuba zijn enorme potentieel niet volledig ontwikkelen. Verschillende rum merken die ooit op de eilandnatie waren gesticht, moesten hun nederlaag tegen de revolutie toegeven, zodat veel rum fabrikanten verhuisden naar de Dominicaanse Republiek, maar ook naar Zuid- en Midden-Amerika en de VS. Dat verklaart waarom bedrijven en merken als Oliver & Oliver of Bacardi oorspronkelijk Cubaans waren, maar nu elders produceren. Tegenwoordig is toerisme net zo belangrijk als landbouw, waarbij de industrie nauwelijks een rol speelt.

Waarom rum kopen uit Cuba?
Cubaanse rum wordt nog steeds op vrij grote schaal geproduceerd. Eén merk in het bijzonder zorgde voor de wereldwijde doorbraak: Havana Club, genoemd naar de Cubaanse hoofdstad en het ultieme Cubaanse rum merk. Lange tijd richtte het bedrijf zich op de niet al te lang gerijpte, toegankelijke rum voor cocktails en longdrinks, maar al een aantal jaren biedt Havana Club rum van hoge kwaliteit die langer gerijpt wordt en bedoeld is om puur van te genieten. Zowel beginners als kenners waarderen Cuba Rum zoals Havana Club, hoewel deze rum het de andere distilleerderijen moeilijk maakt om ook succesvol te zijn. Lichtheid en zuiverheid zijn kenmerken van rum uit Cuba, en dit wordt uitgedrukt door de al lang gevestigde fabrikant Havana Club.

Goede rum uit Cuba wordt over het algemeen als zinvol beschouwd, maar mild en niet zo alcoholisch als bijvoorbeeld de rum uit Jamaica. Met stevige, fruitige en subtiel zoete tonen van vanille en vaak met een pittige, warme ondertoon, heeft het een typisch Caribische flair. Cuba Rum wordt zonder uitzondering gedistilleerd uit melasse en is in de meeste gevallen een blend die voor korte of langere tijd in Amerikaanse eikenhouten vaten rust. In vergelijking met andere landen rijpt rum in de Cubaanse stijl - ook wel de Spaanse stijl genoemd - minder met gemiddeld maximaal zeven jaar. Witte Ron Blanco is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen voor het mixen van dranken. In dit land hebben sommige merken een uitstekende reputatie opgebouwd, waaronder Legendario Elixir de Cuba en Santiago de Cuba. Als je uitstekende rum uit Cuba online wilt kopen, raden we ook Ron Mulata, Arecha, Ron Perla del Norte en Ron Cubay aan. Natuurlijk wijden onafhankelijke bottelaars zich aan rum uit Cuba, soms in spannende single-barrel bottelingen en van minder bekende distilleerderijen.