• Rum promotie
 • Top tastings
 • Rum advies
 • Nederlands Rum Portal

EXOTISCH PLEZIER VAN HET EILAND: RUM UIT MAURITIUS


De bekende rum uit het Caribisch gebied heeft menig concurrent uit een heel andere hoek van de wereld. Er is dus bijvoorbeeld een eiland in de Indische Oceaan dat de rum markt verrijkt: Mauritius. Op dit vakantieparadijs tussen Afrika en Azië met al zijn kleurrijke culturele invloeden wordt de fijnste rum uit Mauritius geproduceerd, die nu ook Europa betoverd heeft.

6 interessante weetjes over Mauritius rum


.1

Het tot Afrika behorende eiland Mauritius ligt in het oosten van Madagaskar. Met zijn witte zandstranden en fascinerende mix van culturen trekt het al lang toeristen. Ook verschillende Europese bezetters vestigden zich ooit in het kleine land. Zij waren het die de teelt van suikerriet lieten bloeien met hun plantage-economie. De vruchtbare vulkanische bodem en het subtropische klimaat waren daar immers de ideale omstandigheden voor. In de 17e eeuw begonnen de Nederlanders het echt op grote schaal te doen, hoewel de Fransen al voor hen suikerriet op het eiland hadden geïntroduceerd. Later ontwikkelden de Engelsen de plantage-economie verder. Dit alles bracht de bal aan het rollen bij de productie van rum uit Mauritius.

.2

Tot 50% (toen zelfs 90%) van de landbouwgrond op de eilandstaat is beplant met suikerriet. De grondstof en de daaruit verkregen suiker worden niet alleen geëxporteerd, maar uit de bijproducten wordt ook Mauritiaanse rum gewonnen.In tegenstelling tot veel concurrenten vertrouwen de distilleerderijen op het eiland op lokaal suikerriet. Dit wordt als bijzonder beschouwd vanwege de lokale omstandigheden: er zijn zoete tonen van vanille en karamel die via een omweg hun weg vinden in Mauritius rum.

.3

Niet alleen wordt volle en zachte rum uit Mauritius geproduceerd met veel aandacht voor detail, maar in veel gevallen combineert het ook traditie met innovatie. Er zijn producenten zoals Chamarel die zich concentreren op het telen van suikerriet zonder chemicaliën of die met kleine batches werken. Het resultaat is duurzaam geproduceerde rum die de koers uitzet voor de toekomst. Andere distilleerderijen integreren bijvoorbeeld  single cask bottelingen in beperkte oplages in hun aanbod. Daarnaast zorgen een aantal onafhankelijke bottelaars voor nog meer keuze. Of het nu New Grove, Lazy Dodo, Equiano 1731 of Beach House is - je kunt van alles ontdekken door een groots aanbod aan Mauritaanse rum.

.4

Suikerriet is misschien wel het bekendste en meest succesvolle exportproduct van de Mauritianen, maar de rum uit Mauritius is nog steeds één van de insider tips. Dit komt niet in de laatste plaats door het feit dat het nogal kleinschalig en liefdevol handgemaakt is, ver verwijderd van de industriële massaproductie. Een handvol bedrijven heeft hier tot nu toe naam mee gemaakt, al kunnen we in de toekomst zeker op meer distilleerderijen rekenen. Bedrijven zoals Rhumerie de Chamarel (opgericht in 2009), New Grove Distillery, Saint Aubin (Molasse Rum en Rhum Agricole), Medine Distillery Company, Litchquor, Craft Distillery Oxenham, Distillerie de Labordonnais en International Distillers Mauritius zorgen ervoor dat je deze heerlijke rum kunt proeven.

.5

Rum uit Mauritius is meestal gebaseerd op melasse, een bijproduct van de suikerproductie. Dat heeft het gemeen met heel veel rum in de handel. Maar sommige distilleerderijen durven in plaats daarvan (of ook) Rhum Agricole te produceren, zoals bijvoorbeeld Saint Aubin. We kennen Rhum Agricole meestal van de Franse Eilanden. Rhum Agricole wordt gedistilleerd uit suikerrietsap. Zo nu en dan kom je melanges tegen waarin beide stijlen samenkomen.

.6

Net als klassieke Caribische rum is deze rum ook regelmatig gearomatiseerd. Een verwijzing naar onweerstaanbaar lekkere rum likeur en gekruide sterke drank op basis van rum wordt vaak de Franse term (traditionel) geregeld. Andere naam toevoegingen uit het Frans hebben ook hun weg gevonden naar menig producttitel, bijvoorbeeld VS, VSOP, XO, Vieux, Rhum of Liqueur. Fruitige smaken domineren, maar zoet of pittig genieten met een mild alcoholgehalte is ook mogelijk. Vooral New Grove brengt momenteel een frisse wind door de Mauritius Rum wereld.


rum distilleerderijen in mauritius

 1. Chamarel
 2. Grays
 3.  International Distillers Mauritius
 4. La Bourdonnais
 5. Medine Distillery
 6. New Goodwill
 7. New Grove Distillery
 8. Oxenham
 9. Saint Aubin

Alle informatie over Mauritius Rum vind je natuurlijk op Rumworld, Het Nederlandse Rum Portal