• Rum promotie
 • Top tastings
 • Rum advies
 • Nederlands Rum Portal

HET CENTRAAL-AMERIKAANSE GEHEIM: RUM UIT PANAMA

 

De klassiekers in het rum assortiment komen uit het Caribisch gebied, maar er valt meer te ontdekken dan de bekende rum uit het Caribisch gebied. Fijne rum wordt ook geproduceerd in Zuid-Amerika - bijvoorbeeld in Guatemala, Colombia of Venezuela en in Midden-Amerika. Naast de rum uit Nicaragua verdient de rum uit Panama onverdeelde aandacht. Het is één van de trendsetters die al lang geen insider tip meer is. Nieuwsgierig geworden?

Panama in vogelvlucht.

Als land in Midden-Amerika heeft Panama meer te bieden dan het wereldberoemde en uiterst belangrijke Panamakanaal. Het staat sinds 1999 niet meer onder Amerikaanse controle en is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een van de rijkste landen in Latijns-Amerika. Op een oppervlakte van ruim 75.500 km2 wonen zo’n 4,2 miljoen mensen. De hoofdstad van de presidentiële republiek is Panama City en de nationale taal is Spaans. De buitengewone vorm van het land - lang en smal - maakt de landengte van Panama tot een soort brug tussen het noorden en het zuiden van Amerika. De staat is het dichtst bevolkt rond de kanaalzone en langs de Pacifische kust. De economie hangt voornamelijk af van het Panamakanaal en daarmee van de registratie van schepen. Bosbouw, landbouw en visserij completeren dit. Vooral niet ver van de Caribische kust zijn er suikerrietplantages. Dat verklaart waarom rum uit Panama terugkijkt op een lange traditie. Lange tijd werd de Panama Rum als outsider beschouwd en wordt deze nog steeds op kleine schaal geproduceerd. Er zit echter een enorm potentieel in.

Panamese rum heeft het vooral te danken aan de experts en investeerders uit het buitenland dat het zijn internationale doorbraak heeft gemaakt. Cubaanse maestros roneros zoals de legendarische Don Pancho hebben zich bijvoorbeeld in Panama gevestigd en hebben de rum uit Panama geholpen om op te groeien. Ondertussen is het absoluut competitief en wordt het geproduceerd door verschillende - hoewel weinig, maar succesvolle - distilleerderijen. Naar verluidt zag de Panama Rum rond 1900 het levenslicht. In die tijd was er maar één suikerrietmolen in het land. De zonen van de eigenaar begonnen rum te maken van het suikerrietsap.

Als u fijne rum uit Panama wilt kopen, ontbreekt er niets aan onze selectie. Varela Hermanos S.A. is een van de grootste fabrikanten. met ruim 700 medewerkers. Merken als Ron Abuelo komen uit deze distilleerderij. Je kunt ook kiezen voor Don Diego Encantador of 1914. Ook aanbevolen is Offrian. We mogen merken als Admiral's Cask of Valdespino niet vergeten. Daarnaast halen onafhankelijke bottelaars zoals bijvoorbeeld Tamosi, 1731, Blackadder of La Maison du Rhum de rum graag uit Panama. Maar ook als basis van infused of flavoured rum zoals bijvoorbeeld Spirited Union is Panamese rum erg gewild.
Afhankelijk van de vulling is de fruitige en zoete charmeur geschikt voor puur genieten of voor het mixen van dranken.


Rum distilleerderijen uit panama

 1. Alcoholes Del Istmo 
 2. Alcoholes Y Rones De Panama
 3. Bodegas de America
 4. Casa Baru
 5. Don Jose Distillery
 6. Las Cabras Distillery
 7. Pedro Mandinga
 8. Pilsa
 9. Varela Hermanos

Informatie over Rum uit Panama vind je natuurlijk op Rumworld, het Nederlandse Rum Portal