• Rum promotie
 • Top tastings
 • Rum advies
 • Nederlands Rum Portal

HET RUM LAND SPANJE

De meeste mensen denken bij typisch Spaans aan alcohol genot als wijn en sherry, maar ook de rum uit Spanje verdient aandacht. Er is nauwelijks een categorie gedistilleerde dranken in dit Europese land waar geen rekening mee wordt gehouden en rum hoort daar zeker bij. In dit opzicht kunnen de Spanjaarden gemakkelijk concurreren met de dranken uit Frankrijk of de dranken uit Italië. Maar wat heeft España precies te bieden?

Exotische, uitstekende rum uit Spanje
Natuurlijk waren het de Spanjaarden die ooit de Nieuwe Wereld bezetten in de voetsporen van Columbus en daar suikerriet introduceerden. De authentieke, relatief zeldzame rum uit Spanje komt van slechts enkele distilleerderijen, maar heeft veel te bieden. Spaanse rum wordt zowel op het vasteland als op eilanden zoals bijvoorbeeld La Palma of Tenerife geproduceerd en vaak van lokaal suikerriet. Daarnaast is het merk Dos Maderas Rum van de onafhankelijke bottelaar er thuis, evenals enkele distillaten van Tres Hombres. Merken als Arehucas, Aguere, Santa Cruz en Guajiro behoren tot de topverkopers.

Honing Rum - Ron Miel uit de Canarische Eilanden zoals Tenerife en Gran Canaria is wereldwijd geliefd  om haar zachte zoete smaak.
Ook in andere delen van de wereld produceert men Honing Rum - Ron Miel met haar eigen identiteit.

Ronmiel of gewoon “honingrum”  is een drank afkomstig van de Canarische Eilanden. Honingrum is gemaakt van rum en minimaal 2% honing.  Het oogsten van het suikerriet wordt gedaan door middel van snijden.  In andere rum landen wordt het land gebrand. Dit is op de Canarische Eilanden verboden in verband met bosbranden. Hierdoor mist het sap de “gebrande” smaak.

Hierna laat men het sap 72 uur gisten en van deze suikerrietwijn wordt rum gestookt. Daarna gaat het naar de bodega, waar het sap in vaten van 400 liter gaat. De ronmiel ofwel honingrum heeft dan een alcohol percentage tussen de 60% en 80%. De vaten liggen 1, 7, 12 of 20 jaar te “rijpen”.

Aguere is de enige die haar honingrum maakt met een 7 jaar oude rum. Hierdoor krijg je een heerlijke smaak met prachtige aroma’s waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. De smaak is zacht en zoet met hints van vanille en zoete specerijen.


rum distilleerderijen in spanje

 1. Bernal
 2. Bodegas Suau
 3. Campeny
 4. Destilaria Madrid
 5. Distillaria Tejina
 6. Dstila
 7. Espronceda Destilarias
 8. Galician Original Drinks
 9. La Heurtana Distilerias
 10. Liber
 11. MG
 12. Montero
 13. New Lidosport
 14. Ocean's Distillery
 15. PLA
 16. Pujol
 17. Romate
 18. Roniwesk Destilarias
 19. SINC Destilerias
 20. Teichenne