• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Weer eens wat anders:
RUM UIT TAHITI


Als je rum wilt kopen, zie je vaak rum uit het Caribisch gebied. Maar ook uit de Midden-Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse landen, je denkt dan niet snel aan rum uit Tahiti, terwijl dit land wel bekend staat om haar rijke vanille en kokosnoot industrie.

Dus verwacht heerlijke vanille rum.

Tahiti claimt een van 's werelds oudste tradities te hebben voor het distilleren van rum, die teruggaat tot 300 na Christus. Vandaag de dag op de eilanden, waar de Tiki-cultuur gedijt en elke zonsondergang een excuus lijkt om een glas te heffen, blijft rum de voorkeursdrank, met een handvol van lokale distilleerderijen, plus talloze bars met een breed scala aan flessen en expressies. Dit is hoe je rum drinkt in het paradijs.

 

Het erfgoed van de eerste Polynesiërs die de Stille Zuidzee aan boord van hun kano's veroverden, O'Tahiti-suikerriet wordt opnieuw uitgedrukt dankzij de passie en knowhow van mannen en vrouwen die dagelijks werken aan uitmuntendheid. van een bewaard gebleven terroir.

De kracht van Tahitiaans suikerriet

De vrijgevigheid van de Polynesische natuur heeft de ontwikkeling mogelijk gemaakt van een wandelstok die de oorspronkelijke kenmerken van een behouden terroir heeft behouden. O'Tahiti-riet, dat zijn kracht put uit de ferrallitische bodem van eilanden met een vulkanisch verleden en profiteert van maximale zonneschijn en overvloedig water, weerspiegelt een uniek en uitzonderlijk Polynesisch terroir. In 1809 presenteerde de Dictionnaire Raisonné et Universel d'Agriculture alle kwaliteiten van dit "zeer mooie en vroegere suikerriet dan dat van West-Indië". Het wordt tegenwoordig gevonden op het eiland Tahaa, in de valleien van Utuone en Pueheru, maar ook op Moorea in de Opunohu-vallei.

 

De geschiedenis van suikerriet is nauw verbonden met territoriale veroveringen en grote ontdekkingen die de mens steeds verder hebben geduwd in zijn onverzadigbare verlangen naar verkenning. Oorspronkelijk afkomstig uit de Stille Oceaan (Nieuw-Guinea), werd suikerriet rond 500 jaar na Christus in Polynesië geïntroduceerd na de migraties van de Lapita-beschaving uit Oceanië. Dan komt er een nieuwe soort riet naar voren die uniek is in de wereld: de O'Tahiti-stok. Het werd in 1768 door Bougainville geëxporteerd naar Mauritius, het eiland Réunion en vervolgens naar het Amerikaanse continent. Cook verspreidde het in de Engelse koloniën en Bligh in Jamaica. Deze variëteit werd ook geïntroduceerd in 1796 in Brazilië, ter vervanging van de Creoolse variëteit, en vervolgens in 1843 in Hawaï.
Van 1820 tot 1850 was de O'Tahiti-variëteit het belangrijkste suikerriet dat ter wereld werd verbouwd. Het zal dan worden vervangen door meer ziekteresistente en productievere hybride rassen.