• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Mhoba RumMHOBA RUM PUUR SUIKERRIETSSAP, GIST, GEROOSTERDE EIK EN TIJD. GEEN SMAAKSTOFFEN, GEEN KLEURSTOFFEN.

MHOBA Rum is de originele Zuid-Afrikaanse kleine batch ambachtelijke rum geproduceerd uit ons lokale Nkomazi-suikerriet. Geproduceerd uit suikerriet, is MHOBA Rum wat een agrarische rum wordt genoemd van de Franse term "rhum agricole", in tegenstelling tot de meeste traditionele rum die vaak in massa wordt geproduceerd uit melasse, het bijproduct van de productie van geraffineerde suiker. MHOBA Rum is 100% pot-distilled en wordt daarom Pure Single Rum genoemd, het rum-equivalent van een Single Malt Whisky.

Het verbouwen en oogsten van het suikerriet

Het maken van onze rum begint met het planten en verbouwen van het belangrijkste ingrediënt: suikerriet. Dit gebeurt allemaal op het MHOBA Sugar Estate, gelegen aan de rand van het kleine stadje Malelane in het hart van het suikerrietgebied in de Crocodile River Valley van Mpumalanga, Zuid-Afrika. De unieke suikerrietvariëteiten die in dit gebied groeien, zijn door SASRI ontwikkeld om te voldoen aan de lokale temperaturen en het lokale klimaat.

Zodra het riet klaar is voor de oogst, wordt het allemaal met de hand gesneden en vernietigd, waarbij de toppen en bladeren worden verwijderd, en vervolgens versnipperd in een handmatig bediende, met de hand gevoede machine.

Het suikerriet persen en fermenteren

Het versnipperde suikerriet wordt vervolgens geperst in een hydraulische pers, die is ontworpen en gebouwd door Robert Greaves: oprichter en eigenaar van MHOBA-rum. Zo produceren we tussen de 1000 en 4000 liter suikerrietsap per dag. De bagasse (restjes) worden verwerkt tot organische mest voor de suikerrietvelden of verbrand om warmte op te wekken voor de distilleerketels.

Het pure, vers geperste suikerrietsap wordt toegevoegd aan een van de 12 niet afgesloten gistingstanks. Na toevoeging van lokaal geleverde gist vindt de gisting plaats in de warme omgevingstemperaturen die door het lokale klimaat worden geboden. De fermentatie duurt tussen de 1 en 3 weken, afhankelijk van de stijl van de geproduceerde rum.

Destillatie, blending en veroudering

Onze eigen, op maat gemaakte stills voor kleine batches produceren extreem zuivere en geconcentreerde batches rietrum van tussen de 20 en 25 liter. Elke batch wordt gedistilleerd met grote zorg en aandacht voor de temperatuur die bepaalt welke fracties van de batch worden verzameld, weggegooid of opnieuw gedestilleerd met een toekomstige batch. Deze zorgvuldige maar tijdrovende distillatiemethode maakt een veel verfijndere ruwe rum-spirit mogelijk dan mogelijk zou zijn met grootschalige continue distillatieprocessen waarbij geen van de destillatiefracties wordt gescheiden. Elke individuele batch geconcentreerde rum wordt vervolgens gecontroleerd op smaak en aroma om te beslissen of het bestemd is om te rijpen of niet en voor welke van zijn 10 uitdrukkingen het het meest geschikt is.

Bottelen en boksen

Het bottelen is net zo handmatig als de rest van het rummaakproces. De rum wordt in flessen gegoten en vervolgens geëtiketteerd. Alle labels zijn ontworpen door de eigenaar/oprichter van MHOBA rum en ze zijn allemaal ter plekke gedrukt en gegraveerd. De premium rum is gelabeld met bamboe en verpakt in individuele bamboedozen, die ook worden gesneden, gegraveerd en geassembleerd in de distilleerderij.

DE PRODUCATIE VAN ELKE FLES MHOBA RUM WORDT MET GROTE ZORG GENOMEN OM DE MEEST AUTHENTIEKE EN UNIEKE KLEINE BATCH PREMIUM RUM VAN ZUID-AFRIKA TE PRODUCEREN.


Bottler:
Mhoba

Visiting:
Tour & Tasting

Established:
2013

Website:
Mhoba Rum

Facebook:
Mhobarum

Instagram:
mhoba_rum


Mhoba Rum Portfolio Verkrijgbaar in Nederland Te proeven op onze Rum Proeverijen
Mhoba Bushfire Rum Ja Nee
Mhoba Franky's Pineapple Rum Ja Nee
Mhoba Reserve Glass Cask Rum Ja Nee
Mhoba Reserve French Cask Rum Ja Nee
Mhoba Strand 101 Rum Ja Nee
Mhoba American Oak Cask Rum Ja Nee

Contact ons voor meer informatie en verkoopadressen