• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

DE GESCHIEDENIS VAN RUM
IN ANTIGUA


Welkom in Antigua en bij Antigua Distillery Ltd., waar rum sinds 1932 in zijn ware en traditionele vorm wordt geproduceerd.
Pas in het midden van de 17e eeuw koloniseerden Britse kolonisten het eiland. Ze leefden voornamelijk van de tabaksteelt. In 1674 stichtte Christoph Codrigham, eigenaar van grote suikerrietplantages op Barbados en Saint Kitt's en gouverneur van de Benedenwindse Eilanden op Antigua, een grote suikerrietplantage. Hij bouwde verschillende windmolens voor het malen van suikerriet en introduceerde moderne landbouwmethoden.

Zijn succes bracht andere telers ertoe de tabaksteelt met een lage opbrengst op te geven en over te schakelen op suikerriet. De productie van suiker was zo winstgevend dat tegen het midden van de 18e eeuw plantages de helft van het eiland in beslag namen. Er waren meer dan 150 suikerfabrieken met steenmolens en ketelhuizen.

Ook het eiland Antigua leed in de 19e eeuw onder de Europese ontdekking van suikerbieten als basis voor de productie van suiker en verloor zijn exportmarkten. De suikerrietplantages stortten in en veel rum distilleerderijen moesten sluiten. Rum bleef "slechts" de traditionele nationale drank. Aan het begin van de 20e eeuw werd de aanvoer overgenomen door de rum shops die in de meeste dorpen op Antigua te vinden waren. Hun eigenaren waren vaak Portugese immigranten uit Madeira. Ze importeerden rum uit Barbados en rijpten, blenden, verdunden en kleurden deze naar eigen idee met karamel en vooral pruimensap. De rum shop was het sociale centrum van het dorp, waar het dominospel gepaard ging met veel rum en de verliezer betaalde het volgende rondje.


In 1932 kwamen acht succesvolle eigenaren van rum shops bij elkaar om in grote hoeveelheden melasse in te kopen en in eigen beheer rum te produceren. Ze haalden 2.500 pond op en begonnen de Antigua Distillery Limited, nog steeds de enige rum distilleerderij op het eiland.

Het jaar daarop bouwden ze hun eigen rum distilleerderij op Red Island in de haven van Saint John's. De eerste distilleerderij was een koperen 4 column still van het merk Savalle uit Frankrijk. Ze kopen de melasse in eerste instantie van de overgebleven suikerfabrieken op het eiland. Later maakten ze de melasse in hun eigen suikerfabriek. Het is tot op de dag van vandaag van de hoogste kwaliteit en geeft de rum zijn bijzondere smaak. In 1991 werd het oude systeem vervangen door een koperen 3 column still. Er is gekozen voor koper in plaats van roestvrij staal omdat de interactie met de alcohol een bijzondere invloed heeft op de smaak van de rum.


Rum distilleerderijen in Antigua