• Breed assortiment
  • Verzendkosten €7,95
  • Mooie en goede feesten
  • Top tastings
  • Veilig afrekenen
Home » Webshop » Rum » Rum op land » Jamaica Rum

Jamaica Rum


Het eiland Jamaica is een land in het Caribisch gebied dat lid is van het Gemenebest van Naties met koningin Elizabeth II als staatshoofd. Het is een voormalige Britse kolonie, was in de 17e eeuw een tijd een vrijhaven voor piraten en werd later een belangrijke suikerproducent waarbij de economie afhankelijk was van slavernij.

Het eiland, dat door de Jamaicanen ook wel The Rock wordt genoemd, is de geboorteplaats van de Rastafari beweging en de Reggaemuziek. Het ligt ten zuiden van Cuba en ten westen van het eiland Hispaniola.

Piratentijd

Henry Morgan werkte als boekanier vanuit Port Royal. Hij zou later luitenant-gouverneur van de Kolonie Jamaica worden.

De eiland kolonie bleek economisch moeilijk rendabel te maken. Aangezien Engeland doorlopend in oorlog was met Spanje besloot men vanuit de havenstad Port Royal kapers op pad te sturen om Spaanse schepen en steden te plunderen. Deze kapers kregen een kaperbrief, wat inhield dat ze hun gang mochten gaan mits ze een groot deel van de buit maar afgaven aan de koloniale regering. Port Royal zou een belangrijke piraten haven worden waar vanuit o.a. Henry Morgan, Edward Mansveldt en Christopher Myngs hun plundertochten zouden organiseren. Deze stad werd de plek waar vele kapers hun geld verbrasten en waar van alles gebeurde dat God verboden had. Ook waren er kapers die met hun geld oprichtten. Vanaf 1687 was de suikerteelt veel belangrijker geworden en werd piraterij verboden. Vanaf dat moment was de stad een plek waar piraten werden vervolgd. Henry Morgan zou later onder gouverneur van Jamaica worden en tegen de Maroons strijden.

Spanish Town was in die tijd de hoofdstad maar Port Royal zou steeds meer bestuurlijke taken overnemen tot de stad in 1692 getroffen werd door een aardbeving en tsunami waarna de stad grotendeels in zee zonk. Aan de overzijde van de baai werd een nieuwe stad opgebouwd, genaamd Kingston.

Muziek

Jamaica heeft een belangrijke invloed gehad op de muziek in de westerse wereld. In de 19e eeuw ontstond de mentomuziek. Deze volksmuziek zou later aan de wieg staan van nieuwe muziekgenre’s. Zo ontstond in de jaren vijftig ska, daarop volgend rocksteady en daaruit volgend reggae. Met name Bob Marley heeft ervoor gezorgd dat reggae ook buiten Jamaica populair werd. Sinds 2008 is dit muziekgenre door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Later zouden hier weer de genre’s dub, dancehall en ragga uit voortkomen. Deze muziekstijlen zijn niet alleen in het westen doorgebroken maar hebben ook hun invloed gehad op de popmuziek. Toasten is een voorloper van het rappen die op het eiland is ontstaan en die later in de Verenigde Staten populair werd. Andere genre’s die een grote rol spelen zijn jazz en calypso. Naast Bob Marley is Sean Paul ook een Jamaicaanse zanger met grote bekendheid in het buitenland ontstaan en die later in de Verenigde Staten populair werd. Andere genre’s die een grote rol spelen zijn jazz en calypso. Naast Bob Marley is Sean Paul ook een Jamaicaanse zanger met grote bekendheid in het buitenland.

Rum
Zeg je Jamaica, dan zeg je ook rum, en dat is niet voor niets. De Jamaicaanse rum is wereldwijd geliefd en zit zeer vaak in diverse blends om het zogenaamde “funkyness” in de rum te krijgen.

Ondanks speciale wetten en regels, zijn er soms toch nog wat “geheime” zaken die achter gesloten deuren plaatsvinden en daar blijven.

Bron: Wikipedia + Erik Voskamp