• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Madagascar Rum: Eeuwen oud


Suikerriet is al lang aanwezig op het grote eiland Madagascar, zelfs voor de komst van de eerste westerse zeevaarders. Men denkt dat het uit India is gekomen en ook is meegebracht door Arabische handelaren. Het riet werd eerst gewoon geconsumeerd, en later pas het gefermenteerde sap.

Rond 1500 naderden de eerste Europeanen de kusten van Madagascar. De Portugezen, Nederlanders en Fransen begonnen de eerste uitwisselingen met het land. De eerste Franse kolonie werd opgericht in Port-Dauphin (nu Tolagnaro) in 1642. Kapitein Rigault van de Oost-Indische Compagnie vond het echter moeilijk om zijn bedrijf te ontwikkelen, omdat suikerriet standaard werd gebruikt, omdat de lokale gewoonten de voorkeur gaven aan honing. Het feit dat dit deel van de kust veel werd bezocht door piraten en slavenhandelaren, maakte zijn taak er ook niet gemakkelijker op.

De laatste introduceerde sterke drank, vooral rum, en alcoholisme werd al snel een plaag aan het begin van de 19e eeuw. Koning RamadaI stierf eraan in 1828. Zijn weduwe, koningin Ranavalona I, probeerde de epidemie onder controle te krijgen, maar de high society had de westerse gewoonten al overgenomen en gaf geen voorbeeld.