• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Mexico Rum: Steeds beter...


Tegen de 18e eeuw was suikerriet een belangrijk gewas in Veracruz en werd rum een ​​nationale drank. Tegenwoordig is Mexico de thuisbasis van verschillende rumdistilleerderijen. Behalve dat het wordt gebotteld als rum, wordt suikerrietdestillaat ook gemengd met tequila die niet als 100% agave wordt geëtiketteerd. Tegenwoordig heeft Mexico meer suikerfabrieken dan zijn Caribische buren. Bijna de helft van de meer dan 60 suikerfabrieken die in 2008 actief waren, werkte onder een leningsprogramma van de overheid. NAFTA, de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst, zou naar verwachting de suikerprijzen in Mexico stabiliseren en de export stimuleren, maar het maakte de invoer van maïs voor de productie van maïssiroop met hoge pructose mogelijk, wat een negatief effect had op de Mexicaanse suikerprijzen die al hoger waren dan die van andere suiker producerende landen als gevolg van een gebrek aan investeringen in apparatuur voor het maken van suiker. In tegenstelling tot de suikerproductie in veel andere landen, wordt het rietgewas van Mexico verbouwd op meestal kleine percelen riet en profiteert het niet van een grote schaalvoordelen bij de teelt of het transport naar de fabrieken.

Suikerriet werd in 1520 door de Spanjaarden naar Mexico gebracht en tegen het midden van die eeuw werd suikerriet verbouwd in de tropische Veracruz-regio van het land. In 1535 bouwde Rodrigo de Albornoz de eerste Trapiche - suikerrietmolen, in de Nieuwe Wereld in de regio Zempoala. De regio Veracruz in Mexico produceert nog steeds het meeste suikerriet vanwege de nabijheid van de Golf van Mexico en de warme passaatwinden die regen naar de regio brengen.


rum distilleerderijen in mexico