• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Thailand Rum: De vriendelijke en gastvrije rum


Voor een land dat vaak wordt omschreven als liefdevol en vrijgevochten, heeft Thailand nooit echt een formele drinkcultuur gehad. In tegenstelling tot de Fransen met wijn, de Japanners met sake en de Duitsers met bier, hebben Thais traditioneel geen alcohol gecombineerd met hun eten, maar geven ze de voorkeur aan water, vruchtensappen of ijsthee of koffie. Als er alcohol gedronken moet worden, markeert het een speciale gelegenheid, die een serieus feest waard is.

En niemand feest grondiger dan landelijke Thais, die historisch gezien hun eigen moonshine hebben gebrouwen voor deze vieringen. De rijst likeur, lao khao of 'white spirit' genoemd, was lange tijd illegaal, hoewel maar weinig politieagenten zich ooit in de dorpen waagden om een einde te maken aan de festiviteiten. In 2003 stond de Thailand Liquor Act kleine producenten het recht toe om "gefermenteerde of gedistilleerde" alcohol te maken (donkere rum is om de een of andere reden nog steeds verboden).