• Rum promotie
  • Top tastings
  • Rum advies
  • Nederlands Rum Portal

Black Tot Rum 


50 jaar Black Tot Day: de marineblend herscheppen

Als je ooit van 'navy rum' hebt gehoord, is de kans groot dat je talloze verschillende verhalen hebt gehoord die precies beschrijven wat het niet is. Verschillende ABV's, verschillende stills, landen die wel en geen deel uitmaken van de blend - het is op zijn best verwarrend, in het slechtste geval misleidend (of volledig verzonnen). Navy Rum als een entiteit evolueerde voortdurend, voortdurend beïnvloed door de verschillende rumvoorraden die over de hele wereld beschikbaar zijn. Voor marinerum is wanneer het was de belangrijkste factor om te begrijpen wat het was.

In de begindagen van het rantsoen was marinerum vaak helemaal geen blend, waarbij elk schip vertrok om van haven tot haven alle proviand in te slaan. Vaten van alle houtsoorten en eerdere vullingen zouden zijn afgezet, ingeruild voor gevulde. De rum die je dronk, was afhankelijk van het eiland waar je stopte. Maar aan het begin van de 19e eeuw zou dat allemaal gaan veranderen.

In Londen werden gigantische mengvaten gebouwd. Deze open houten vaten, verbonden door pijpen op een derde van de hoogte, vormden een uitstekende bewaarplaats voor rum. Bevoorradingswerven die waren opgezet om goederen voor de marine te kopen, zouden aanbestedingen uitschrijven voor hoeveel rum er ook nodig was, en kooplieden zouden bieden op het winnende contract. In de loop der jaren blijkt uit archieven dat er rum uit het hele Caribisch gebied aanwezig is. Guyana was constant aanwezig in de hele Navy Rum-blend, waarbij Trinidad, Barbados en Jamaica op bepaalde momenten in de geschiedenis hun eigen belangrijke rol speelden.

In het Caribisch gebied zien we zelfs rum van buiten de koloniale bolwerken van Groot-Brittannië, van Martinique tot Cuba. Verder weg werden rums uit Afrika, Indonesië, Azië en zelfs Australië toegevoegd aan de marine-rumblend, waardoor het een van de eerste voorbeelden ooit is van een 'world' blended spirit - en zeker de eerste rum in zijn soort om vloeistof uit elk rumproducerend continent samen te brengen.

De binnengebrachte rum zou zijn verscheept in allerlei verschillende soorten vaten, die voorheen allerlei verschillende soorten alcohol bevatten. Niet alleen zou er een grotere invloed van smaken op de rum zijn geweest, maar rijpende vaten op zee zouden extra beweging in het vat creëren, waardoor de interactie van de rum met het hout zelf zou toenemen, terwijl de extra beweging van zuurstof de verestering zou verhogen.

Aangezien alle in Londen geïmporteerde rum met een ander bewijs zou zijn binnengekomen, was het noodzakelijk om het alcoholpercentage te standaardiseren voordat het op schepen werd afgegeven. Dit was om een consistente toewijzing van drank mogelijk te maken, en om het voor de purser van elk schip gemakkelijk te maken om de drank voor de dagelijkse grog te meten en te verdunnen. Je hebt vast wel eens verhalen gehoord over schepen die alleen over-proof sterke drank aan boord namen, zodat het buskruit toch zou ontbranden, maar ‘marinesterkte’ was eigenlijk een heel klein beetje ‘underproof’.

Dus wat was precies 'marinesterkte'? De sterkte van de uitgifte van de marine was 54,5% ABV, of 4,5 graden (lees 'procent') onder bewijs. Wat is bewijs? In Engelse termen zou het bewijs worden vastgesteld op 57,15% ABV. Aangezien de sterkte van de marine 4,5 graden onder bewijs was, vermenigvuldigt u 57,15 met 0,955 om 54,5 te bereiken.

Opgemerkt moet worden dat de logistieke noodzaak die tot stand kwam door rum eerst terug te brengen naar Londen, het te mengen en te verdunnen en vervolgens de rum opnieuw uit te geven aan de vloot, de manier waarop rum werd gemengd en samengesteld voorgoed veranderde. Bij whisky was het bijvoorbeeld nooit nodig om een centrale smeltkroes te hebben, waarin Iers met Scotch en Amerikaans werd gemengd – elke regio was in staat vrij stevig zijn eigen stijl en regulering vast te leggen, waardoor veroudering en botteling werden aangemoedigd om plaats te vinden in het land van herkomst. oorsprong. Rum was echter in de eerste plaats een exportproduct, ofwel ongerijpt (en onverdund) genoten op het eiland, ofwel in een vat gedaan om in het buitenland te rijpen en te bottelen. Terwijl we zien dat steeds meer rumproducerende landen en distilleerderijen hun eigen bottelarijen opzetten en zich richten op tropische veroudering, betekenen de precedenten die gedurende meer dan 300 jaar zijn geschapen dat een enorme hoeveelheid rum die vandaag de dag nog steeds wordt gekocht, in bulk wordt verzonden en oud in Europa.

Veel van de distilleerderijen die oorspronkelijk rum voor de Navy Blend creëerden, bestaan niet meer, hoewel in sommige gevallen een klein deel van hun rum overleeft. Beroemde distilleerderijen zoals Caroni in Trinidad hadden grote reserves die na hun sluiting werden opgekocht en die tot op de dag van vandaag worden gerijpt en vrijgegeven. In Guyana zijn veel van de historische stills die oorspronkelijk rum zouden hebben geproduceerd voor de Navy Blend bewaard gebleven in de Diamond-distilleerderij en maken nog steeds de originele merken rum die ze al die jaren geleden maakten.

Maar wat is er geworden van de Royal Navy-blend zelf? Na Black Tot Day was er nog een flinke hoeveelheid rum over. Dit werd grotendeels opgeslagen in stenen potten van 4,5 liter en van 1970 tot 1994 bewaard in pakhuizen op de Londense scheepswerven, waarna ze werden doorverkocht.

Koop hier je Black Tot Rum of word lid van de Flaviar Rum Tasting Club


Bottler:
Black Tot / Elixer Distillers

Visiting:
Not provided

Established:
Not provided

Website:
Black Tot

Facebook:
Black Tot Rum

Instagram:
blacktotrum


Black Tot Rum Portfolio Verkrijgbaar in Nederland Te proeven op onze Rum Proeverijen
Black Tot Finest Caribbean Rum Ja Nee
Black Tot Blenders Reserve 2022 Rum Zo lang de voorraad strekt Nee
Black Tot Blenders Reserve 2021 Rum Zo lang de voorraad strekt Nee
Black Tot Last Consignment Rum Zo lang de voorraad strekt Nee
Black Tot Rare 40 years Rum Zo lang de voorraad strekt Nee
Black Tot 50th Anniversary Rum Zo lang de voorraad strekt Nee
Black Tot Master Blender's Reserve Rum 2023 editie Zo lang de voorraad strekt Nee

Contact ons voor meer informatie en verkoopadressen